Problem z wysokimi obrotami firebird 5.0 TBI |
Autor |
Wiadomość |
szczurek508
Wóz: Pontiac Firebird Formula 5.0 TBI
|
Wysłany: 2010-01-04, 22:12 Problem z wysokimi obrotami firebird 5.0 TBI
|
|
|
Witam wszystkich mam problem z silnikiem 5.0 TBI a mianowicie wygląda on tak,wszystko jest okej ale do około 4500obr/min później silnik sie muli i nie chce dalej wkrecac inaczej jest jak bardzo powoli dodaje gazu wtedy sie wkręci ale to mnie nie zadowala.Nie zabardzo wiem czego sie czepic czy jakis filtr paliwa czy pompa a może wtryski nie takie czy może jeden z poprzednich właścicieli zastosował jakieś Heniowanie żeby mu auto mniej paliło.Z góry dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 2311 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2010-01-10, 11:35
|
|
|
Generalnie to w TBI moc jest tak do 4tys. Potem nie ma co za bardzo go kręcić, bo to silniki odlewane przez zjaranych murzynów w Detroit, więc nie grzeszą precyzją wykonania i wysokich obrotów nie lubią zbytnio.
Aczkolwiek istnieje prawdopodobieństwo, że może kończyć się pompa paliwa i nie daje odpowiedniego ciśnienia przy wyższych obrotach. Szczególnie jak się jeździ na oparach i wozi mniej niż 1/4 baku, wtedy pompa nie ma chłodzenia i w amerykańcach szczególnie lubi padać. Chociaż zwykle jej agonia jest nagła
Nie mniej jednak, najprościej będzie jak się spotkamy na żywo, przewieziesz mnie kawałek i wtedy będę mógł Ci powiedzieć, czy to normalne czy też nie koniecznie, bo sam piątkę w TBI miałem... |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
dzida

Wóz: '88 Firebird 5.0 TBI
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 29 Sty 2007 Posty: 231 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2010-01-10, 16:40
|
|
|
TBI zmienia biegi przy 4,5tys i do tych obr ciągle ciągnie, takze coś jest nie tak. Sprawdź wyprzedzenie zapłonu i ciśnienie paliwa. |
|
 |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 2311 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2010-01-10, 17:46
|
|
|
dzida napisał/a: | TBI zmienia biegi przy 4,5tys i do tych obr ciągle ciągnie, takze coś jest nie tak. Sprawdź wyprzedzenie zapłonu i ciśnienie paliwa. |
No ale jemu nie ciągnie powyżej 4,5tys właśnie.. |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
dzida

Wóz: '88 Firebird 5.0 TBI
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 29 Sty 2007 Posty: 231 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2010-01-10, 18:57
|
|
|
Jakoś mi sie wydawało ze napisał 4 |
|
 |
szczurek508
Wóz: Pontiac Firebird Formula 5.0 TBI
|
Wysłany: 2010-01-12, 20:40
|
|
|
już całkiem się coś poprzestawiało odpalam auto chwile pochodził ,dodaje gazu i zaczyna strzelać w komorę filtra powietrza jak z karabinu i teraz ani do przodu ani do tyłu bo po puszczeniu sprzęgła gaśnie, wcale nie ma siły. po ponownym uruchomieniu silnika na wolnych obrotach wmiare chodzi a po do daniu gazu znów strzela.dzieki za poprzednie wskazówki powiedzcie jeszcze jaki ma być kąt wyprzedzenia zapłonu i w którym miejscu są znaki,szukałem ale nie mogłem znaleźć jakich kolwiek danych na temat ustawiania zapłonu w tbi,aha i dodam jeszcze że auto zachowywało sie tak samo na gazie i benzynie więc nie myslę że to pompa paliwa.z góry dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
Rivii
Wrummm...
Wóz: Pontiac Firebird V8 5.0
|
Wysłany: 2010-01-26, 22:55
|
|
|