|
AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!
|
Przesunięty przez: ntr 2006-11-27, 11:50 |
Oldschool - 'They just don't make 'em like this anymore' |
Autor |
Wiadomość |
infidel [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-11-24, 17:34 Oldschool - 'They just don't make 'em like this anymore'
|
|
|
Projekt po raz 2 zmienil nazwe, mysle ze ta zostanie juz na stale
zaczne moze od tego co udalo mi sie dorwac
jest to pontiac trans am rocznik 1982, co mowi nam tyle ze opuscil fabryke w pierwszym raku produkcji trzeciej generacji
Z fabryki wyjechal z silnikiem LG4, czyli v8ką o pojemnosci 305 cali (5 litrow), na kolektorze siedzial 4 gardzielowy Rochester Quadrajet, robil 145 kucy na 4000 obrotow, i 240 funto-stóp momentu przy 2000 rpm (325 Nm)
W momencie zakupu t/a nie mial zalozonej skrzyni a silnik bral kosmiczne ilosci oleju na 0,5h pracy
Z rzeczy ciekawych mial zalozony most od 4 generacji, z przelozeniem 3.42 (stock 2,73) oraz dzialajaca szpera
Kolektor dolotowy zostal zmieniony na performera edelbrocka, gaznik zostal seryjny
Seryjne kolektory wydechowe zastapiono baranami, kielbasami, makaronami, czyli rurowymi
Srodek jest prawie stock, poza fotelami w skorze oraz nieoryginalna konsola miedzy fotelami, zapozyczona z mlodszego egzemplarza
Lakier tez jest nieoryginalny, ale za to ladny i czerwony...
Pierwszym etapem projektu jest zlozenie samochodu niemalze kompletnie stockowego, czyli prawie tak jak wyjechal z fabryki. Zalozona zostanie skrzynia th200c, silnik zostanie wyremontowany na seryjnych gratach, ewentualnie dostanie inne tloki, bo seryjna kompresja 8.6:1 moze wzbudzac co najwyzej smiech. Na razie zostanie wydech 2,5" z tlumikiem borli, oczywiscie podobnie jak wycieraczka na tylnej szybie...
Z rzeczy ktore chcialbym zrobic przy aucie...
na pewno lusterka i spojler musi zostac pomalowany na czarno - czyli powrot do stocka
na tylnej szybie zostanie wycieraczka, ewentualnie zagosci zaluzja
felgi - jesli tylne tarcze pozwolą zejde na chromowane 15, jesli nie zostane przy obecnych felgach z mlodszego dawcy
skrzynia - na pewno zostaje automat, 200ka musi wyleciec, ale czym ja zastapie... pewnie 700ką, aczkolwiek nie wykluczam jakiejs 3biegówki - th350 bądź 400
silnik - wszystko zalezy od tego jak bedzie jezdzil - za namową kilku osób nie bede inwestowal w 305kę, jesli bede sie chcial pobawic dluzej tym samochodem bede szukal 350ki, i powaznie myslal o podkreceniu jej do jakichs 250 rwhp - podoba mi sie ta liczba
oczywiscie dopoki mnie nie wqrzy spalanie zostaje przy gazniku bez lpg
hamulce - rozne opcje w zaleznosci od felg i zasobnosci portfela
zawieszenie - bedzie sofcik w najmiekszym wydaniu - prawdziwy 70s muscle car
w 2007 przerejestruje auto na zabytek i wtedy wracaja czerwone lampy z tylu, obecne to obora
projekt jest caly czas plynny, srednio codziennie opcja zmienia mi sie o 180*...
wszelkie sugestie mile widziane, poza majacymi w tresci wyrazy LPG badz TPI
apdejty beda na biezaco
ruszyl remont silnika, po rozebraniu okazalo sie ze wszystko jest jeszcze w nominale, co dobrze rokuje
w poniedzialek 27 listopada chlopaki z GSa rozbiora moja stara 305ke tpi, i okaze sie czy uda sie malym kosztem polepszyc kompreche
we wtorek podejmiemy ostateczna decyzje i pojdzie zamowienie na graty do silnika
2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 839 raz(y) 175.2 KB |
|
|
|
|
|
 |
kojot

Wóz: Chevrolet Camaro
|
Wysłany: 2006-11-24, 21:49
|
|
|
jeżeli jednak zostaniesz przy gaźniku to zrób porządnie ten silnik co by tak przynajmniej wyglądał ja tam jednak radzę ci założyć 350 TPI bo i moc większa i bardziej ekonomicznie
305.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 26565 raz(y) 37.96 KB |
|
|
|
|
 |
infidel [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-11-24, 22:12
|
|
|
zrobie sobie puche filtra z wiaderka po delmie
a tak na serio to ten silnik to swego rodzaju eksperyment, gazniki mi sie zawsze podobaly, ale nigdy nie mialy okazji mnie wqrzyc bo zawsze byly na czyims wozie
a jak kiedys bede 350 skladal to na pewno bedzie sie swiecila jak psu cohones i bedzie ciut wyzsza od stocka
 |
|
|
|
 |
kojot

|
Wysłany: 2006-11-24, 23:17
|
|
|
infidel napisał/a: | nigdy nie mialy okazji mnie wqrzyc bo zawsze byly na czyims wozie |
a mnie już wystarczająco dobiły i uważam, że w takim wozie to lipa no chyba że masz nowy gażnik bo innaczej cały czas się rezlegulowuje a speców od tego ze świeczką szukać
jak ci zacznie palić 30l/100km to też bedziesz miał dosyć |
|
|
|
 |
pyotrek
FKP Oryginal

Wóz: szkoda gadać
|
Wysłany: 2006-11-29, 14:24
|
|
|
To juz wiem do kogo trafił pontiac Niewysokiego/Penga.
Powodzenia w reanimacji tej padaki. |
_________________ ========================
'87 Silver Camaro RS 305 TBI - sold
'94 Green TransAm 350 LT1 - sold
......? |
|
|
|
 |
infidel [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-02, 16:34
|
|
|
zestaw naprawczy w postaci pierścieni, panewek i uszczelek leci do nas prosto z ojczyzny ognistego, zostaje niestety na seryjnym wałku, a może i stety, więcej kasy na 350 ?
tak wiec na razie raczej będzie wyglądał a nie jezdził, ale przynajmniej będzie komprechę trzymał i stopień sprężania pójdzie trochę w gorę dzięki tłokom z lb9, poza tym jest szansa ze nie będzie oliwy gubił
jak ktoś ma ochotę na lb9 (305 tpi) z komprechą 8.6, niech się zgłosi a najlepiej pomoże przy myciu jego elementów w poniedziałek
co tam jeszcze, wydech w odróżnieniu od poprzedniego auta zrobię cichy, ale nie bójcie się, żadnych patentów ze stara nie będzie, do borli która siedzi poprzecznie z tylu dorzucę w miejscu kata jakiś mały tłumiczek, prawdopodobnie nauczony doświadczeniami ze szrociaka będzie to flowmasterek, myślę nad hushpowerem, zobaczymy, najpierw muszę usłyszeć tą borlę w akcji
do zrobienia pozostaje jeszcze przednia szyba, ktorą trzeba będzie ponownie wkleić z jakąs rozsądną uszczelką, oraz lewa strona auta - błotniki przód i tył z jakimiś 'drobnymi' problemami blacharskimi, o drobiazgach w stylu ustawienie trojkatow w drzwiach nie wspominam
to chyba na razie tyle, reszta niespodzianek wyjdzie już raczej jak berdzik zacznie sie turlac po lublinie
pyotrek napisał/a: |
padaki
|
niezły joke, 3genii ze zdrowszym spodem ze świecą szukać, a to w tych autach podstawa |
|
|
|
 |
Szymon
Wspierający Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
|
Wysłany: 2006-12-02, 23:29
|
|
|
infidel napisał/a: | zestaw naprawczy w postaci pierścieni, panewek i uszczelek leci do nas prosto z ojczyzny ognistego, zostaje niestety na seryjnym wałku, a może i stety, więcej kasy na 350 ?
|
proste, na razie wskrzeszenie żeby to coś chciało jechać po taniości na gratach ze śmietnika po części, w ogóle powinieneś to nazwać "śmietnik project", jakakolwiek poważniejsza inwestycja w 5.0 to porażka, rozumiem że już zbierasz na kupkę na 350...
Cytat: |
tak wiec na razie raczej będzie wyglądał a nie jezdził, ale przynajmniej będzie komprechę trzymał i stopień sprężania pójdzie trochę w gorę dzięki tłokom z lb9, poza tym jest szansa ze nie będzie oliwy gubił
|
no na pewno już nie wiadro na tysiąc km
Cytat: |
do zrobienia pozostaje jeszcze przednia szyba, ktorą trzeba będzie ponownie wkleić z jakąs rozsądną uszczelką, oraz lewa strona auta - błotniki przód i tył z jakimiś 'drobnymi' problemami blacharskimi, o drobiazgach w stylu ustawienie trojkatow w drzwiach nie wspominam
|
nie zapomnę Twojej miny jak zacząłem wyrywać uszczelkę
zajebiście mi się nie spodobała
no i szykuj miejsce na pace w econowozie, żeby nie robić pustych przebiegów to zawieziesz od razu 200kg gratów do szlifierni w tym głowice sryce wały itp w tym swoje,
wszystko już Jarecki spakował |
_________________ .:[ GARAŻ SZYMONA : Serwis Aut Amerykanskich ]:.
+48 796 51 66 51
ul. Emaliowa 15, 02-295 Warszawa
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona |
|
|
|
 |
kojot

|
Wysłany: 2006-12-05, 00:36
|
|
|
Cytat: | nie zapomnę Twojej miny jak zacząłem wyrywać uszczelkę
zajebiście mi się nie spodobała |
nie tylko tobie |
|
|
|
 |
Niewysoki
Wóz: 1969 Dodge Monaco 500
|
Wysłany: 2006-12-20, 15:45
|
|
|
Czemu chcesz wstawiać czerwone kierunki z tyłu? Te lampy co są były takie stock. I na dodatek mają wygląd 2genowy. Poza tym nie musisz czekać do 2007, ten samochód ma datę pierwszej rejestracji 1982, a pomarańczowe kierunkowskazy zaczęły obowiązywać od 1984 (miesiąca nie pamiętam), więc możesz wstawiać już. Ale to będzie odejście od stocka. |
_________________ 1969 Dodge Monaco 500, 383ci |
|
|
|
 |
infidel [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-20, 17:50
|
|
|
Niewysoki napisał/a: | Czemu chcesz wstawiać czerwone kierunki z tyłu? Te lampy co są były takie stock. I na dodatek mają wygląd 2genowy. Poza tym nie musisz czekać do 2007, ten samochód ma datę pierwszej rejestracji 1982, a pomarańczowe kierunkowskazy zaczęły obowiązywać od 1984 (miesiąca nie pamiętam), więc możesz wstawiać już. Ale to będzie odejście od stocka. |
nie zrozum mnie zle, lampy beda stockowe 1982-1984
w tych autach wypuszczanych na rynek us byly oryginalnie czerwone kierunki z tylu
(a przynajmniej nie spotkalem sie z pomaranczowymi kierunkami w t/a z tego okresu) |
|
|
|
 |
Niewysoki
Wóz: 1969 Dodge Monaco 500
|
Wysłany: 2006-12-20, 18:28
|
|
|
Chciałem tylko napisać, że te światła SĄ STOCK. Montowano w amerykanach również pomarańczowe klosze z tyłu. Jak będę w Lublinie to odgrzebię film reklamowy właśnie z 1982, gdzie to widać. Jak również tą wycieraczkę tylnej szyby. |
_________________ 1969 Dodge Monaco 500, 383ci |
|
|
|
 |
infidel [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-20, 18:39
|
|
|
ale jaja, jeszcze nie widzialem birda ani t/a wlasnie z 82-84 z pomaranczowymi kierunkami z tylu...
wszystkie foty, filmy; auta i lampy na ebayu, wszedzie sa czerwone...
poszukaj jak mozesz tego filmu |
|
|
|
 |
3genpio
3genpio
Wóz: Transam 3 gen tpi
|
Wysłany: 2006-12-22, 09:32
|
|
|
infidel napisał/a: | zestaw naprawczy w postaci pierścieni, panewek i uszczelek leci do nas prosto z ojczyzny ognistego, zostaje niestety na seryjnym wałku, a może i stety, więcej kasy na 350 ?
|
kurcye jak masy wsystko royebrane to posyukaj waka y TPI najlepiej y lat 89+92 a jeszcze lepiej z LT1 dostaniesz za smieszne pieniadze a efekt bdzie naprawde zaskakujcy zapytaj moze szymon ma taki walek od LB9 albo L98
pozdr |
_________________ all stock |
|
|
|
 |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
|
Wysłany: 2006-12-22, 10:06
|
|
|
3genpio napisał/a: | kurcye jak masy wsystko royebrane to posyukaj waka y TPI najlepiej y lat 89+92 a jeszcze lepiej z LT1 dostaniesz za smieszne pieniadze a efekt bdzie naprawde zaskakujcy zapytaj moze szymon ma taki walek od LB9 albo L98
pozdr |
Słuszna uwaga, tym bardziej, że masz gaźnik, więc nie będziesz miał problemu ze strojeniem kompa. Dziwne, że też Szymon Ci tego nie zaproponował od razu, to przecież bardzo popularny mod (przynajmniej na thirdgen.org).. |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
infidel [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-22, 11:59
|
|
|
3genpio napisał/a: | kurcye jak masy wsystko royebrane to posyukaj waka y TPI najlepiej y lat 89+92 a jeszcze lepiej z LT1 dostaniesz za smieszne pieniadze a efekt bdzie naprawde zaskakujcy zapytaj moze szymon ma taki walek od LB9 albo L98
pozdr |
mam walek z mojego starego lb9 tyle ze do tego setupu potrzebny mi flat, a nie roller...
pzdr
ntr napisał/a: | Słuszna uwaga, tym bardziej, że masz gaźnik, więc nie będziesz miał problemu ze strojeniem kompa. Dziwne, że też Szymon Ci tego nie zaproponował od razu, to przecież bardzo popularny mod (przynajmniej na thirdgen.org).. |
thirdgenowcy do lg4 wsadzaja walki comp camsa xe 256, ewentualnie 262
research byl zrobiony, nie boj sie
juz zamawialem waleczek, liftersy, springi, gdy pomyslalem sobie, qwa, w koszyku mam gratów za połowę 350ki z osprzetem
wiec na razie bedzie to dupowoz-econowoz czekajacy na co najmniej 350 i palacy 20 po miescie
[ Dodano: 2006-12-27, 14:38 ]
Apdejt 27 XII 2006
Cały czas czekam na kolejne graty z USA - z rzeczy opozniajacych caly biznes uszczelniacze zaworowe i aparat zapłonowy
W międzyczasie strzeliłem parę fotek
[ Dodano: 2006-12-28, 11:12 ]
Apdejt 28 XII
Doszly uszczelniacze, jeszcze tylko aparat dystrybuujący iskrę i OGNIA !
DSC00242.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 943 raz(y) 226.73 KB |
DSC00241.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 936 raz(y) 262.42 KB |
DSC00240.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 936 raz(y) 259.69 KB |
DSC00239.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 844 raz(y) 293.16 KB |
DSC00238.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 887 raz(y) 254.01 KB |
DSC00237.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 885 raz(y) 223.47 KB |
DSC00236.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 806 raz(y) 260.4 KB |
DSC00235.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 851 raz(y) 278.18 KB |
DSC00234.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 840 raz(y) 251.39 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|