Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ntr
2011-06-03, 11:52
SBC 350cid + th200r4 - czy to zadziała?
Autor Wiadomość
Fullsize 

Wóz: Oldsmonbile Delta 88 Royale Brougham 85'
Wysłany: 2011-02-18, 13:22   SBC 350cid + th200r4 - czy to zadziała?

Damn...
Może następnym razem ;-)

Pozostaje pytanie o koszt takiej zabawy, no i czy sbc podejdzie ze skrzynką th200r4. Ta u mnie jest po remoncie i szkoda byłoby ją zmieniać, a poza tym th700 jest chyba dłuższa, więc jeszcze doszedłby wał...

No ale tak się rozpisałem trochę OT :-/ Panie moderatorze, czy mam założyć oddzielny temat na swoje pytania i wątpliwości? ;-)

ntr 
Administrator
GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Wysłany: 2011-02-18, 14:08   

Fullsize napisał/a:
Damn...
Może następnym razem ;-)

Pozostaje pytanie o koszt takiej zabawy, no i czy sbc podejdzie ze skrzynką th200r4. Ta u mnie jest po remoncie i szkoda byłoby ją zmieniać, a poza tym th700 jest chyba dłuższa, więc jeszcze doszedłby wał...

No ale tak się rozpisałem trochę OT :-/ Panie moderatorze, czy mam założyć oddzielny temat na swoje pytania i wątpliwości? ;-)

Jeśli to ten silnik o którym myślę, to idzie on do mojej fury. Też mam th200r4 i Szymon nie wspominał o dodatkowych kosztach - skrzynia zostaje :)

Fullsize 

Wysłany: 2011-02-18, 15:22   

O widzisz! To może napisałbyś mi tu, albo na priwa, jak orientacyjnie kształtuje się koszt takiego przedsięwzięcia? Czy zostawiasz stary silnik w rozliczeniu?

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2011-02-19, 07:08   

nie zatrybiłem i odpowiedziałem najpierw w ogłoszeniach,
tylko że macie dwie różne skrzynie choć th200r4 to na inny rozstaw ale da się do SBC przypasować,
o tematy kosztów to się ntr'a nie pytaj bo operacja zmiany samego korpusu silnika z przełożeniem tylko osprzętu gdzie idą paski to dla nas maksymalnie dwa dni z testami czyli koszta robocizny trzy razy niższe i materiałów dwa razy niższe,
to tak jakbym zmieniał z 5.0 na 5.0 albo z 2.8 na 2.8 jak padnie silnik, taka sama operacja jest tutaj tylko z zera na końcu robi się upragniona siódemka, żadny to wielki swap, po prostu zwykła wymiana silnika co teoretycznie heniek zrobi,
natomiast konwersja na wtrysk to już niestety umiejętności wiedza infrastruktura milion gratów na polu pod ręką i wtedy można to robić żeby nie robić dwa lata tylko dwa tygodnie albo dwa miesiące :->
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

Fullsize 

Wysłany: 2011-02-21, 15:12   

No dobra, ale w jego Elcamino chyba też nie siedzi TBI? Czyli rozumiem, że w tym 5,7 zmieniacie zasilanie z TBI na zwykły gaźnik i już?

W takim razie pozostaje mi szukać rzeczywiście jakiegoś goodwrencha, a coś mi się wydaje, że to nie będzie proste... No chyba, że wstrzymać się, poodkładać i szarpnąć się na taki piecyk?
http://www.jegs.com/i/GM-...roductId=752506

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wysłany: 2011-02-21, 16:08   

Fullsize napisał/a:
No dobra, ale w jego Elcamino chyba też nie siedzi TBI? Czyli rozumiem, że w tym 5,7 zmieniacie zasilanie z TBI na zwykły gaźnik i już?

W takim razie pozostaje mi szukać rzeczywiście jakiegoś goodwrencha, a coś mi się wydaje, że to nie będzie proste... No chyba, że wstrzymać się, poodkładać i szarpnąć się na taki piecyk?
http://www.jegs.com/i/GM-...roductId=752506

tak jest tylko że nie na zwykły lecz sterowany elektronicznie, zwykły założy się jak ten system się wysypie,
ten silniczek z linka daje radę, 260hp goodwrenchowskie zapewnia wystarczające osiągi do przetaczarki, są to ultradobrze zrobione silniki i świetnie wyważone, w przeciwieństwie do niepewnego towaru z ebaya...

ntr 
Administrator

Wysłany: 2011-02-21, 16:16   

Szymon napisał/a:

tak jest tylko że nie na zwykły lecz sterowany elektronicznie, zwykły założy się jak ten system się wysypie,

Eee tam, kupujemy nowy gaźnik - ładny nowy chromowany :D , stary silnik w całości zostanie na zapasie 8)

Jak ma być elektroniczny to ja już wolę dopłacić za TBI - nigdy mnie nie zawiodło w Pontiaku, a kucy więcej..

Fullsize 

Wysłany: 2011-02-21, 16:20   

No to utwierdzasz mnie w przekonaniu, co by poodkładać 8-)
Jeszcze jedna rzecz: uważasz, że lepszy byłby "domyślny" setup na tym performerze 650 cfm, czy na przykład nie wrzucić do tego quadrajeta (w sensie tego zwykłego, mechanicznego)? Sporo dobrego o nich słyszałem, a poza tym fajne w tych gaźnikach jest to, że jak jedziesz spokojnie, to masz ekonomię 2bbl, a jak przydepniesz, otwierają się secondary gardziołka i wtedy jest już ogień :twisted:

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wysłany: 2011-02-21, 21:05   

Fullsize napisał/a:
No to utwierdzasz mnie w przekonaniu, co by poodkładać 8-)
Jeszcze jedna rzecz: uważasz, że lepszy byłby "domyślny" setup na tym performerze 650 cfm, czy na przykład nie wrzucić do tego quadrajeta (w sensie tego zwykłego, mechanicznego)? Sporo dobrego o nich słyszałem, a poza tym fajne w tych gaźnikach jest to, że jak jedziesz spokojnie, to masz ekonomię 2bbl, a jak przydepniesz, otwierają się secondary gardziołka i wtedy jest już ogień :twisted:

chciałeś rzec 600cfm, absolutnie żadnego quadrajeta w sensie rochestera itp, gaźnik edelbrock (dawny carter) jest banalny w konstrukcji (też 4bbl) i wręcz błyskawicznie kalibrowalny, w edelbrocku można szybko ustawić mieszankę na przepustnicach pierwszego stopnia czyli do kruzowania, oprócz tego na przepustnicach drugiego stopnia można ustawić bardziej na bogato oraz sam moment przejścia z pracy na pierwszych przez przejście na full power specjalnymi sprężynkami (jest ich kilka rodzajów oznaczonych kolorami) żeby odbywało się to kulturalnie i łagodnie bez lagi czy przydławienia,
do edelbrocka mam dosyć sporo różnych elementów do kalibracji ale okazać się może iż domyślne ustawienie będzie optymalne czyli auto w kruzie będzie palić dychę a jak się wyciągnie prawe kopyto to będzie smażyć kapcie podczas redukcji przy ok 70kph idąc bokiem :->

ntr 
Administrator

Wysłany: 2011-02-22, 10:36   

Szymon napisał/a:
auto w kruzie będzie palić dychę a jak się wyciągnie prawe kopyto to będzie smażyć kapcie podczas redukcji przy ok 70kph idąc bokiem :->

To ja tak poproszę 8)

Odpowiedz do tematu