Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ntr
2011-06-03, 11:49
wyciek oleju 5.7TPI
Autor Wiadomość
mposy 
rock&roll

Wóz: corvette c3 stingray 75r porsche 911 coupe 76
Wysłany: 2011-03-28, 07:51   wyciek oleju 5.7TPI

witam. wczoraj chcialem wykorzystac ladna pogode i przejechac sie swoja vette. odpalila bez problemu i ruszylem... zauwazylem duza plame oleju. okazuje sie ze na uruchomionym silniku mocno leci olej gdzies pod kopułką zapłonową, moze gdzies w okolicach czujnika oleju.co to moze byc? jak ewentualna usterke usunac? mozna dokrecic ten czujnik? jezeli to on to gdzie moge go zakupic. prosze o odpowiedz jak najszybciej. dzieki wielkie

ntr 
Administrator
GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Wysłany: 2011-03-28, 09:48   

Czy naprawdę tylko Szymon może odpowiedzieć na takie pytanie?
Bo postując w dziale "Zapytaj Szymona" uniemożliwiasz odpowiedź innym. Ale pewnie o tym wiesz, bo czytałeś regulamin działu, prawda? :)

A jeśli podcieka z okolic czujnika oleju to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że to właśnie cieknie z czujnika. Najczęściej tak właśnie kończą swój żywot - puszczają olej górą, tamtędy którędy idzie kabelek. Ja tak miałem.
Kupić możesz pewnie oryginalny w ASO Chevroleta. Pewnie w GM montują to też do wielu patentów europejskich. A koszt powinien nie być znaczny. Jak nie będzie w ASO, to dzwoń po firmach handlujących częściami do aut amerykańskich.

Wymiana jest prosta. Wykręcasz, zakładasz nowy i go przykręcasz. Nie trzeba się siłować - nic nie powinno cieknąć.
Zanim jednak się za to weźmiesz oczyść dobrze z oleju obszar nim wysmarowany, tak byś miał pewność, skąd cieknie.

mposy 
rock&roll

Wysłany: 2011-03-28, 12:13   

rozumiem, dzieki. a zeby dodstac sie do mozliwosci odkrecenia tego czujnika trzeba sciagnac kolektor ssący? ciezko go sciagnać? sorry za banalne pytania ale jestem laikiemw tym temacie a chce sie czegos nauczyc:)

[ Dodano: 2011-03-28, 12:43 ]
co najlepiej zdemnontowac aby sprawnie wymienic ten czujnik cisnienia oleju?

ntr 
Administrator

Wysłany: 2011-03-28, 13:10   

mposy napisał/a:
co najlepiej zdemnontowac aby sprawnie wymienic ten czujnik cisnienia oleju?

W Corvette nie wymieniałem, ale jeśli widzisz, że podcieka z niego to powinieneś też mniej więcej widzieć jak się do niego dostać. Tak czy owak, szczegółową instrukcję, krok po kroku na pewno znajdziesz w serwisówce do auta.
Musisz sobie jej poszukać na sieci (wpisz "Corvette Service Manual", podając jeszcze rocznik, lub generację). Bo ja takowej nie posiadam.

Alternatywnie oczywiście możesz to zlecić wykwalifikowanemu warsztatowi i nie zawracać sobie głowy gdybaniem co i jak naprawiać. Bo zdalnie przez sieć, to nikt na pewno Ci nie powie skąd Ci cieknie.. 8)

mposy 
rock&roll

Wysłany: 2011-03-28, 18:59   

udalo mi sie jaklos wykrecic ten czujnik, na oko nie widac zeby byl uszkodzony, jakos jutro sprawdze czy jest szczelny. mam drugi problem a mianowicie odkrecenie kolektora ssącego...wszystkie sruby odkrecilem a nie moge go zdjac...tak sie zapiekl czy o co chodzi?

ntr 
Administrator

Wysłany: 2011-03-28, 20:17   

Cytat:

udalo mi sie jaklos wykrecic ten czujnik, na oko nie widac zeby byl uszkodzony,

Po moim też nie było widać. Po uruchomieniu silnika natomiast sikał pulsacyjnym strumieniem...

Odpowiedz do tematu