Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ntr
2016-02-26, 11:09
LPG do Durango ?
Autor Wiadomość
Sim 

Wóz: Dodge Durango SLT 4,7 l
Wysłany: 2013-03-16, 19:50   LPG do Durango ?

Witam.

Chce kupić Durango (rocznik 2005) i mam takie pytania:

1) jaka instalacja gazowa jest najlepsza do silnika 4,7 l ?
2) czy instalacja Elpigaz jest dobra?
3) co w mieście będzie BEZ GAZU mniej paliło: 4,7 czy 5,7 HEMI ?
4) czy lepiej kupić auto już z LPG czy kupić bez i dopiero LPG montować?

Z góry dziękuję za pomoc.
Jest to dla mnie bardzo ważne, bo chcę to auto z całego serca ale rozum nakazuje ostrożność ;-)

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2013-03-25, 23:17   Re: LPG do Durango ?

Sim napisał/a:
Witam.

Chce kupić Durango (rocznik 2005) i mam takie pytania:

1) jaka instalacja gazowa jest najlepsza do silnika 4,7 l ?
2) czy instalacja Elpigaz jest dobra?
3) co w mieście będzie BEZ GAZU mniej paliło: 4,7 czy 5,7 HEMI ?
4) czy lepiej kupić auto już z LPG czy kupić bez i dopiero LPG montować?

Z góry dziękuję za pomoc.
Jest to dla mnie bardzo ważne, bo chcę to auto z całego serca ale rozum nakazuje ostrożność ;-)

Kupno amerykańskiego auta nie powinno być podyktowane jakimikolwiek praktycznymi ekonomicznymi pobudkami, chyba że ma stać w garażu jako tzw. vatobójca a jeździć wirtualnie.
ad 1. Żadna nie jest dobra, radzę się skupić nie na instalacji samej w sobie tylko na samej reputacji "gazownika". Ostatnie dwa zagazowane 4.7 egzemplarze (wj jeep & durango) z jakimi miałem do czynienia skończyły i tak z przedmuchem uszczelki głowicy.
ad 2. Elpigaz to chyba nie instalacja tylko sterownik, do tego gazownik włoży parownik jaki będzie mieć pod ręką i resztę części jak np. wtryski też takie jakie będzie mieć pod ręką. Wężyki gumowe do wtrysków sparcieją po pół roku jakie by nie były.
ad 3. Oczywiście 4.7 bo 5.7 i mds czyli multiple displacement system moim zdaniem nic nie daje
ad 4. Raczej z gazem ale bardzo niedawno założonym i działającym a w cenie auta bezgazowego, czasem trafi się sponsor, sprowadzi auto, opłaci, założy gaz i sprzedaje. Od takiego sponsora kupiliśmy z ojcem auto dla mamy, było tak cudowne, że już przeboleliśmy, że ma gaz, sprzedawca dał za montaż gazu do rzędowej sześciocylindrówki 5 tys. zł . Oczywiście ponad sześćdziesięcioletnia kobieta od zawsze czuje, że na gazie nie ma takiej siły jak na benzynie. W tej cenie gazownik wmontował butlę w miejsce koła zapasowego przy użyciu pianki budowlanej. Można też nabyć zagazowane auto z zaczynającym się przedmuchem uszczelki głowicy, wtedy do ceny na dzień dobry można śmiało doliczyć 3 tysiące za naprawę. Zatem nie ma reguły. Zakładanie instalacji we własnym zakresie to jak wiadomo gwarancja czyli kilkanaście wizyt w okresie gwarancji na poprawki. Jak ma się dużo wolnego czasu to może to być lepsza opcja.

Gaz uważam za totalną zakałę choć czasami konieczność w polskich warunkach. Widziałem wiele aut spalonych, zniszczonych, zezłomowanych tylko z powodu powikłań po instalacji gazowej. Na codzień w pracy mam do czynienia z diagnozowaniem tematów nadmiernej gazożerności aut więc z mojego punktu widzenia gaz ma zalety pod warunkiem, że nie muszę jeździć na gazie lecz diagnozować ludziom problemy z gazem biorąc za to pieniądze. Jak sobie obliczyłem ile w poprzednim moim suvie zabawiałem się z awariami instalacji gazowej to stwierdziłem, że nie opłaci mi się ta impreza choć mam niesłychanie paliwożerne auto.
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

Odpowiedz do tematu