Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ntr
2014-10-28, 23:06
czujnik temperatury camaro 3 gen
Autor Wiadomość
camaro1992rsv8 
camaro1992rsv8

Wóz: camaro
Wysłany: 2014-08-03, 21:28   czujnik temperatury camaro 3 gen

Witam. Orientuję się ktoś czy w silniku 5.0 tbi są jakieś dodatkowe zaślepione otwory takie w które można by wkręcić dodatkowy czujnik temperatury wody?

mike 
Czerwone są szybsze

Wóz: 3gen firebird 4BlackBetty
Wysłany: 2014-08-04, 08:10   Re: czujnik temperatury camaro 3 gen

camaro1992rsv8 napisał/a:
Witam. Orientuję się ktoś czy w silniku 5.0 tbi są jakieś dodatkowe zaślepione otwory takie w które można by wkręcić dodatkowy czujnik temperatury wody?

Raczej nie ma, a w jakim celu ma być zastosowany ? Dodatkowy wskaźnik, czy do włączenia wentylatorów?

Pzdr

camaro1992rsv8 
camaro1992rsv8

Wysłany: 2014-08-04, 18:20   

Chcę założyć dodatkowy wskaźnik temperatury a wolałbym aby oryginalny działał także. W kilku autach spotkałem się z takimi zaślepkami, zazwyczaj to śruba imbusowa wkręcona. Pozdrawiam

mike 
Czerwone są szybsze

Wysłany: 2014-08-04, 22:02   

a skoro i tak chcesz kupić nowy, to nie lepiej profilaktycznie wymienić niepsujący się stary na nówkę oryginał i mieć święty spokój ?

To mają być jakieś bajeranckie zegary na słupku or sth. ?

Jak wrócę do bazy, mam blok na półce, nie obiecuję że znajdę chwilę, ale postaram się wyczaić czy jest jakiś otwór w płaszczu wodnym.

Pzdr

camaro1992rsv8 
camaro1992rsv8

Wysłany: 2014-08-04, 22:17   

Będę bardzo wdzięczny Mike. To ma być dodatkowy zegar na słupek. Te auta podobno mają tendencje do przegrzewania się... mam problem z wentylatorem... kupiłem nowy czujnik załączający wentylator i dalej nic, a cały układ jest ok. Nie wiem, może czujnik z wadą mi sie trafił. Kupiłem wskażnik który sygnalizuje dźwiękiem przekroczenie temperatury a wentylator załączam przełącznikiem więc teraz na pewno zauważę że pora załączyć.

mike 
Czerwone są szybsze

Wysłany: 2014-08-05, 08:39   

Będę bardzo wdzięczny Mike. To ma być dodatkowy zegar na słupek. Te auta podobno mają tendencje do przegrzewania się... mam problem z wentylatorem... kupiłem nowy czujnik załączający wentylator i dalej nic, a cały układ jest ok. Nie wiem, może czujnik z wadą mi sie trafił. Kupiłem wskażnik który sygnalizuje dźwiękiem przekroczenie temperatury a wentylator załączam przełącznikiem więc teraz na pewno zauważę że pora załączyć.

a pewny jesteś, że dobrze wpiąłeś? Wtyczki z czujnika włączającego wiatrak i knock sensora można podpiąć odwrotnie, znajdują się obok siebie praktycznie. Może tu coś przeoczyłeś ?
Tam jeszcze po drodze chyba przekaźnik jest, może on nie podaje prądu na wiatrak.

Pzdr

camaro1992rsv8 
camaro1992rsv8

Wysłany: 2014-08-05, 21:48   

Witam. Myślę że dobrze założyłem... do czujnika dochodzi tylko jeden przewód. Poprzedni właściciel zrobił włącznik wentylatora na przełącznik. Wpiął się dosłownie przy czujniku kablem który podłączył pod masę w okolicy bezpieczników i w ten sposób działa więc cały układ chyba jest ok. Może ma ktoś jakiś w miarę czytelny schemat?

mike 
Czerwone są szybsze

Wysłany: 2014-08-06, 08:33   

Witam. Myślę że dobrze założyłem... do czujnika dochodzi tylko jeden przewód. Poprzedni właściciel zrobił włącznik wentylatora na przełącznik. Wpiął się dosłownie przy czujniku kablem który podłączył pod masę w okolicy bezpieczników i w ten sposób działa więc cały układ chyba jest ok. Może ma ktoś jakiś w miarę czytelny schemat?

Czyli chciał mieć opcję załączania się samoczynnie i z włącznika.
Z tego co piszesz to jest opcja, że źle wpiął, ale nie drążę tematu ;-)

Pozdrawiam

camaro1992rsv8 
camaro1992rsv8

Wysłany: 2014-08-06, 18:15   

Tak sobie myśle że warto sprawdzić to podłączenie... może faktycznie coś jest źle podłączone, bo nowy fabrycznie z wadą czujnik pewnie trafia się z jeden na tysiąc więc musiałbym mieć pecha :-) Dzięki Mike. Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-08-07, 19:22 ]
Witam ponownie. Mam kolejne pytanko... za co jest odpowiedzialny czujnik ze zdjęcia? Byłem przekonany że to czujnik podający sygnał na wskaźnik temperatury a wychodzi na to że jest zupełnie od czegoś innego.

[ Dodano: 2014-08-07, 19:28 ]
Nie mogę dodać zdjęcia... chodzi o ten koło termostatu

Stunt_Man 

Wóz: Gran Turismo Americano
Wysłany: 2014-10-09, 20:54   

czujnik temperatury wody podający sygnał do komputera
czujnik włączający wentylator jest w prawej głowicy pod kolektorem, mniej więcej nad rozrusznikiem między świecami
a czujnik podający sygnał na wskaźnik jest w lewej głowicy

Odpowiedz do tematu