Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana oleju w skrzynce,3 gen 2.8
Autor Wiadomość
tomekt 
tomekt

Wóz: bird v6 86
Wysłany: 2009-02-10, 16:51   wymiana oleju w skrzynce,3 gen 2.8

Witam,mam pytanko,czy do calkowitej wymiany oleju w skrzyni jest konieczne odpinanie skrzyni od silnika i zdejmowanie konwertera??
Czy przepłukać skrzynie jak tak to czym?
No i czy wlać mu minerał czy jakiś inny.

dzida 

Wóz: '88 Firebird 5.0 TBI
Wysłany: 2009-02-10, 17:59   

Lejesz ATF dextron 2, są 2 sposoby wymiany, albo dynamicznie do którego potrzebuejsz specjalną gulgutiere albo poprostu odkręcasz miche i zmieniasz tylko tyle co sie zleje. O ile wiem to zeby zlac z konwertera oliwe to byś go musiał rozciąć

tomekt 
tomekt

Wysłany: 2009-02-10, 19:37   

Robiłem kiedyś taką operacje ale na innym aucie ,rozczepialem skrzynke ,wyciągałem konwerter ,przewracałem go dziurą w dól i olej zlatywał.
Skrzynka działa mi ok,olej nie śmierdzi ale jest szary.
Podobno niektóte konwertery mają korki spustowe i myślełem sobie że gm tez takie stosował ale pewnie nie. :-(

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2009-02-11, 08:23   

tomekt napisał/a:
Robiłem kiedyś taką operacje ale na innym aucie ,rozczepialem skrzynke ,wyciągałem konwerter ,przewracałem go dziurą w dól i olej zlatywał.
Skrzynka działa mi ok,olej nie śmierdzi ale jest szary.
Podobno niektóte konwertery mają korki spustowe i myślełem sobie że gm tez takie stosował ale pewnie nie. :-(

są urządzenia do rzekomej całkowitej wymiany oleju w skrzyni, może jakiś serwis aut USA to ma bo na pewno żaden inny, na pewno mają to chłopaki w ASJ w Elblągu ale ja nie i nie zamierzam bo uważam to z grubsza za bezsens,
chyba nie będziesz wyciągać skrzyni i wylewać raptem połowę oliwy z baniaka, w przyjaranej skrzyni jaką domniemam masz starawy olej jeszcze cokolwiek lepi, nowy już nie, jeździj aż się zjeździ na amen i finał
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

ntr 
Administrator
GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Wysłany: 2009-02-11, 10:56   

A czy nie lepiej wymienić na gęstszy olej, ale nowy? Przecież zużyty olej nie odprowadza należycie ciepła itp.. Jakby tylko chodziło o lepkość, która wzrasta wraz z użyciem to jaki byłby sens w ogóle wymieniać olej? ;)

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wysłany: 2009-02-11, 16:35   

ntr napisał/a:
A czy nie lepiej wymienić na gęstszy olej, ale nowy? Przecież zużyty olej nie odprowadza należycie ciepła itp.. Jakby tylko chodziło o lepkość, która wzrasta wraz z użyciem to jaki byłby sens w ogóle wymieniać olej? ;)

inaczej wygląda lepienie się tarczek dobrych a inaczej spalonych, spalonym tarczkom/taśmom nie pomoże dobry olej bo są zwęglone, ja biorę wyciągam bagnet i widząc barwę i wąchając zapach oleju jestem w stanie dużo stwierdzić czy olej jest do wymiany czy jest świeżo zalany czy skrzynia jest na ukończeniu i nie ma sensu wymieniać już oliwy bo się ją jeszcze szybciej skończy,
ale zapachu się nie da przesłać mailem to nic nie jestem w stanie powiedzieć

mpnx 
FBND Disco Boy

Wóz: TA 95
Wysłany: 2009-02-11, 17:50   

A to sa gestsze Dexrony II albo III :?:
Specyfikacja to specyfikacja nie :?:

tomekt 
tomekt

Wysłany: 2009-02-11, 22:43   

Dlaczego chcę wymienić olej?Bo wydaje mi sie że warto,skrzynka działa poprawnie ,tak samo ciepła i zimna,jest sucha nie leci z panewki konwertera,trzyma stan i olej nie śmierdzi,ma swoisty zapach,znaczy nie capi :-D .
Na pewno magnesik zbierajacy w jest cały oblepiony opilkami ,ale częsc z nich krąży w obiegu rozp####alając skrzynke.
Jeżdze duzo po polsce i jak mi skrzynka padnie 500 km od domu to za holownik zaplace tyle co za wymiane skrzynki licząc materiał i robocizne :-(

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wysłany: 2009-02-12, 07:56   

tomekt napisał/a:
Dlaczego chcę wymienić olej?Bo wydaje mi sie że warto,skrzynka działa poprawnie ,tak samo ciepła i zimna,jest sucha nie leci z panewki konwertera,trzyma stan i olej nie śmierdzi,ma swoisty zapach,znaczy nie capi :-D .
Na pewno magnesik zbierajacy w jest cały oblepiony opilkami ,ale częsc z nich krąży w obiegu rozp####alając skrzynke.
Jeżdze duzo po polsce i jak mi skrzynka padnie 500 km od domu to za holownik zaplace tyle co za wymiane skrzynki licząc materiał i robocizne :-(

paść może nie tylko skrzynia w aucie to holownik zawsze grozi cobyś nie zrobił, to że chodzi dobrze to moja też chodzi dobrze ale ją przyjarałem i wiem że jak włożę mocny silnik na wiosnę to jak jej od razu nie zrobię to wytrzyma tydzień, opiłki nie krążą bo skrzynia skończyłaby się w ciągu kilku dni, opiłki większe łapie magnes a resztę filtr,
zmień sobie normalnie oliwę dla świętego spokoju i w pytę

a co do specyfikacji i gęstości to są różnice pomiędzy różnymi producentami choć teoretycznie nie powinno, czasem to widać na oko że jeden jest gęstszy a drugi rzadszy i po lekkim eksperymencie który wygląda tak, że na kiepskim wspomaganiu kierownicy po zalaniu jednego do wspomy - wspoma jęczy i traci siłę, drugi zalany i jest lepiej, oczywiście ten drugi to nieco gęstszy, zresztą do kiepskich wspomagań to najlepszy olej wylany ze skrzyni to przedłuża agonię pompy znakomicie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu