|
AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!
|
Duży, długi, czarny mięsień... '69 Dodge Daytona! |
Autor |
Wiadomość |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
|
Wysłany: 2010-09-22, 11:01 Duży, długi, czarny mięsień... '69 Dodge Daytona!
|
|
|
W najnowszym odcinku "The Smoking Tire", prowadzący Matt Farah zachwyca się dużym, długim, czarnym i klasycznym "mięśniem Ameryki" - '69 Dodge Daytona!
Testowany egzemplarz zaczynał co prawda jako Dodge Charger, ale w Daytone został zamieniony przy pomocy oryginalnych części Dodga. Wyposażony jest w zmodyfikowaną V-ósemkę z mocą ponad 520koni, która potrafi rozbujać tego kolosa do 300km/h!
Dla przypomnienia należy wspomnieć, że ten charakterystycznie wyglądający wóz, z przesadnie gigantycznym skrzydłem z tyłu, to prawdziwa legenda wyścigów Nascar końca lat '60tych ubiegłego stulecia. Zasłynął głównie tym, że jego niski współczynnik areodynamiczny (0.28) był na tamte czasy bezkonkurencyjny i po prostu deklasował wszelką konkurencję, co spowodowało wycofanie go z wyścigów po jednym roku startów.
Poza prędkością, auto oczywiście robi jeszcze jedną rzecz wyśmienicie - chyba domyślacie się jaką!
default.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10701 raz(y) 2.34 KB |
|
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
|
Wysłany: 2010-09-23, 09:52
|
|
|
Na moje pytanie na temat właściwości trakcyjnych, dostałem odpowiedź od Matt'a:
Matt Farah napisał/a: | Poprawione przednie zawieszenie, hamulce z Vipera i duże stabilizatory poprzeczne. Nadal posiada drążki skrętne z tyłu, chociaż zostały one podrasowane. Na torze auto powstrzymywało nowego Challengera SRT8, chociaż prowadzenie nie jest tak dokładne jak w autach Art Morrison'a z ich pełną modyfikacją ramy. Na to czym jest, prowadzi się dobrze, a do jazdy po autostradzie - świetnie! |
|
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
Qbens
Wóz: Camaro RS i 4 inne RWD
|
|
|
|
 |
nyos
Wspierający
Wiek: 35 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 1209 Skąd: Wild Wild West
|
Wysłany: 2011-02-11, 21:37
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez nyos 2014-11-11, 15:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Qbens
Wóz: Camaro RS i 4 inne RWD
|
Wysłany: 2011-02-11, 22:24
|
|
|
Kupie kupie, tylko nie daytone bo ani mi sie ona za bardzo nie podoba ani tym bardziej mnie nie stać na to.
Szukam jakiegoś zmęczonego 440 od roku ale ceny jakie ludzie wołają za gruzy przerażają, a co gorsze w dół już raczej nie pójdą...... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|