|
AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!
|
Witam ! |
Autor |
Wiadomość |
k1p

Wóz: Pontiac Grand Prix LJ
Wiek: 41 Dołączyła: 14 Sty 2011 Posty: 29 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2011-01-14, 15:04 Witam !
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Mam na imię Karolina i temat amerykańskiej motoryzacji przerabiałam już kilka razy (m.in 2 razy jeep wrangler, eagle vision i dakota).
Ale dopiero teraz, gdy kupiłam auto starsze od siebie, poczułam co znaczy jeździć prawdziwym, wielkim i pięknym autem z jedynym słusznym napędem RWD.
W tej chwili moje auto wymaga nieco uwagi i poświęceń ale mam nadzieję, że już wiosną będę cieszyć się z jazdy tym pięknym klasykiem.
Ponieważ jesteśmy w trakcie niewielkiej renowacji, chętnie podzielę się z Wami swoimi uwagami i spostrzeżeniami na temat auta. Posłucham również rad bardziej doświadczonych forumowiczów.
Pozdrawiam Wszystkich
 |
|
|
|
 |
Nygger

|
Wysłany: 2011-01-14, 19:31
|
|
|
Witamy!
Piękny wózek |
|
|
|
 |
Szymon
Wspierający Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
|
Wysłany: 2011-01-14, 20:08
|
|
|
och, ach ojojoj, fajne ale lepiej zrób fotę że to ma z tyłu most napędowy bo jak nie udowodnisz to admin Cię wykopie z marszu
ale tak bez kitu, fajny furaczek kompatybilny z furami m.in. nyosa i 99piotr99,
robisz krok naprzód i widzę, że czaisz bazę lepiej niż 98,65% facetów czy tam pseudofacetów... cokolwiek
super zawiecha jak w fullsajzach, lekki, lżejszy niż fbody, potrafi pokazać pazurki, może Cię 99piotr99 przewiezie swoim cut(l)assem to daje rozeznanie jak powinna taka fura jechać |
_________________ .:[ GARAŻ SZYMONA : Serwis Aut Amerykanskich ]:.
+48 796 51 66 51
ul. Emaliowa 15, 02-295 Warszawa
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona |
|
|
|
 |
k1p

|
Wysłany: 2011-01-14, 21:20
|
|
|
Dla niedowiarków jutro wlezę w kanał i zrobię fotkę od spodu
Aczkolwiek znający temat powinni wiedzieć o co chodzi
Z tego co się dowiedziałam, a jeszcze nie poczułam, to 325 Nm już przy 1600 obr/min powinno robić robotę.
Jak narazie piękne bączki wychodzą na śniegu, tudzież zarzuca pięknie zadkiem przy wchodzeniu w zakręt.
Ale dobry kierowca, który potrafi wyważyć moc z masą, będzie się bawił jazdą...
I po to ja ten samochód kupiłam.
Dla mnie w porównaniu z moimi dotychczasowymi autami (a było ich 15) jest to autko o najlepszych właściwościach jezdnych, chociaż nie do końca jeszcze sprawdzone.
Mam nadzieję, że wytrwam w postanowieniu, wyremontuję je i zacznę czerpać przyjemność z jazdy... |
|
|
|
 |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
|
Wysłany: 2011-01-15, 14:25
|
|
|
Witaj Karolino!
Gratuluję super bryki! Dlatego tak rygorystyczne zasady panują na tym forum, bo chodzi nam o uświadomienie tego, co sama zauważyłaś, że prawdziwy amerykaniec to duże V8 i napęd na tył. A nie jakieś tam przednionapędowe kanapy - one są dobre na dupowóz i stanie w korkach
Gratuluję jeszcze raz auta i cieszę się niezmiernie, że taka fajna babka do Nas dołączyła! |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
Midnite Tom
Wspierający

Wóz: 94 Mustang GT
|
Wysłany: 2011-01-16, 13:44
|
|
|
Witamy
fajny kanapowiec.
Szymon napisał/a: |
super zawiecha jak w fullsajzach, lekki, lżejszy niż fbody, potrafi pokazać pazurki, może Cię 99piotr99 przewiezie swoim cut(l)assem to daje rozeznanie jak powinna taka fura jechać |
ten Oldsik to raczej ekstremalny przykład co mozna silnikowo z takim wózkiem zrobić kręci jak wyścigówka |
|
|
|
 |
nyos
Wspierający
Wiek: 35 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 1209 Skąd: Wild Wild West
|
Wysłany: 2011-01-16, 22:48
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez nyos 2014-11-11, 14:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
k1p

|
Wysłany: 2011-01-18, 11:18
|
|
|
Wiem, że poprzedni właściciel długo go sprzedawał.
Nie znam przyczyn, ale podejrzewam, że główną była dość wysoka cena (ostatnia na Allegro to 16 tys. zł, a to raczej dużo za auto wymagające wkładu finansowego i wielu godzin pracy).
Wymiana silnika nie wchodzi w rachubę. Mam taką swoją filozofię i może troszkę nawet fioła na tym punkcie, że lubie to, co oryginalne. Jeśli jakiś sztab profesjonalistów pracował nad stworzeniem samochodu, to mi, amatorowi, nie wypada ingerować w jego konstrukcję.
A powierzać komu innemu nie będę, ponieważ nie mam zaufania do mechaników (uraz z przeszłości). Zresztą w moich okolicach nie ma nikogo, kto konkretnie zajmowałby się tego typu samochodami.
Napiszę szczerze, że gdybym chciała mieć auto z silnikiem większym, to bym kupiła coś innego
Auta nie będę używać do np. czy palenia gumy, czy wyścigów na 1/4 mili (przynajmniej narazie tak myślę)
Wiem, że łatwo go można poddać modyfikacjom, ale ja tego nie chcę. Ma być taki, jaki jest.
Z ważniejszych zmian, zdecyduję się tylko na nowy lakier. Oryginalnie był szary. W Szwajcarii zrobiono go na biało...
Ale to jeszcze odległa przyszłość. Narazie kilka elementów silnika poszło w chrom, muszę załatwić sprężarkę klimy i kilka innych drobiazgów, a przede wszystkim wymienić uszczelniacz bloku silnika.
Później podjąć decyzję, czy zarejestrować go na żółtych blachach.
Dziękuję za wszystkie miłe słowa i ciepłe powitanie
Jeszcze długa droga przede mną, ale podchodzę do tego pozytywnie nastawiona. |
|
|
|
 |
nyos
Wspierający
Wiek: 35 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 1209 Skąd: Wild Wild West
|
Wysłany: 2011-01-18, 15:17
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez nyos 2014-11-11, 14:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Janek44 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-18, 18:43
|
|
|
Czesc Karolina
Ladny samochod.
POzdrawiam. |
|
|
|
 |
k1p

|
Wysłany: 2011-01-19, 09:49
|
|
|
nyos, mam na oku kilka zakupów na ebay'u, w tym emblemat. Ale najpierw na próbę kupię kilka śrubek i zobaczę jak to działa i czy w ogóle do mnie dojdzie. Allegro raczej nie ma przede mną tajemnic, a tutaj postraszyli mnie coniektórzy cłem i tym że przedmiot może być w zdecydowanie gorszym stanie niż na zdjęciu.
Jeśli nie byłoby dla Ciebie problemem, prosiłabym o przesłanie tych dokumentów. Jeszcze nie rozgryzłam wszystkich procedur dot. rejestracji samochodu na żółtych tablichach, ale mam czas. Narazie robię to:
|
|
|
|
 |
Janek44 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-01-19, 10:04
|
|
|
k1p napisał/a: | i zobaczę jak to działa i czy w ogóle do mnie dojdzie. : |
Jezeli bedziesz chciala wieksze zakupy w USA,czasem zamawiam tam czesci i siostra mi wysyla,sluze pomoca,rzecz jasna nic za to nie chce
Jak pojda moje czesci,Twoje moze sie zmieszcza w tej samej paczce.
najblizsza planowana w okolicach 10 lutego.
W razie czego napisz na PW. |
|
|
|
 |
santa fe
Wspierający
Wóz: Chevy C1500 '96 / V8 5,7L
|
Wysłany: 2011-01-19, 13:50
|
|
|
k1p napisał/a: | .......że przedmiot może być w zdecydowanie gorszym stanie niż na zdjęciu......
| To prawda, dla nich "good used" i "nice condition" może oznaczać że przedmiot jest jeszcze w jednym kawałku a tym czasem się nie nadaje, szczególnie jeśli chodzi o elementy wnętrza. Trzeba drążyć Ebay'a i ryzykować, bo nie ma za bardzo innego wyjścia. Sporo rzeczy jest z adnotacją NOS (new old stock), szczególnie takich pierdół właśnie, których często brakuje, są połamane itp. To fabrycznie nowe, "stare" części, mogą nosić ślady składowania , ale zwykle są jak brzytwa, w oryginalnych opakowaniach. Czego jak czego, ale przepastnych, zapomnianych, magazynów im nie brakuje
Pozdrawiam i powodzenia. |
|
|
|
 |
samba
KOMBI

Wóz: CAPRICE '89
|
Wysłany: 2011-01-19, 14:22
|
|
|
Witaj.
Fajny wózek, prawdę mówiąc jakiś czas temu tez się do niego przymierzałem, mam gdzieś jeszcze fotki ze starego ogłoszenia (chyba miał go wtedy ktoś inny) ale tak jak mówisz cena była duża a ja trafiłem swojego dużo taniej, genialne są te oryginalne felgi.
Z tym silnikiem dobrze mówisz, nie pamiętam już czy tam jest 301-ka? a jeśli tak to tym bardziej bo jest to dość rzadki silnik, a i jak jest zdrowy to ma dość dobre parametry.
k1p napisał/a: | a przede wszystkim wymienić uszczelniacz bloku silnika. |
który uszczelniacz ci potrzebny? bo jak tylny to ja mam parę sztuk w zanadrzu mogę odstąpić
zresztą mam trochę zapasowych gratów do niego, napisz na pw co ci potrzeba to mogę się podzielić, bo swojego mam zamiar sprzedać, a może chcesz drugiego całego kupić bo niedługo będę go wystawiać
nyos napisał/a: |
To już 5 GPek odnotowany w Polsce: |
nie zapomnij jeszcze o niebieskim który był nie tak dawno na allegro |
|
 |
k1p

|
Wysłany: 2011-01-19, 17:23
|
|
|
Tak, to 301 w dobrej kondycji jak na swoje lata. Brzmi wspaniale, czyściutko, bez stuków i całkiem równo...
Mankamentem jest uciekający olej. Jednak winę za to ponosi ten nieszczęsny simmering, przynajmniej narazie wszystko na to wskazuje. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|