Przesunięty przez: ntr 2016-02-26, 11:09 |
Olej mineralny czy syntetyk |
Autor |
Wiadomość |
marek pietrek
Wóz: Chevrolet caprice 1982/1985
|
Wysłany: 2012-09-13, 20:21 Olej mineralny czy syntetyk
|
|
|
Witaj
Jestem w posiadaniu Chevi Caprice 1982 naprawde z malym przebiegiem.
Poczytalem pooprzednie Twoje wypowiedzi na temat oleju .Ok top 1 10w40 to jest pewne .Tylko zastanawaie mnie czy ma to byc mineral czy syntetyk , i to samo dotyczy skrzyni biegow.
Czy syntetyk moze namieszac w tym ukladzie.Wtedy chyba ich jescze nie bylo.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Szymon
Wspierający Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Pomógł: 42 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Paź 2006 Posty: 657 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-09-30, 11:46 Re: Olej mineralny czy syntetyk
|
|
|
marek pietrek napisał/a: | Witaj
Jestem w posiadaniu Chevi Caprice 1982 naprawde z malym przebiegiem.
Poczytalem pooprzednie Twoje wypowiedzi na temat oleju .Ok top 1 10w40 to jest pewne .Tylko zastanawaie mnie czy ma to byc mineral czy syntetyk , i to samo dotyczy skrzyni biegow.
Czy syntetyk moze namieszac w tym ukladzie.Wtedy chyba ich jescze nie bylo.
Pozdrawiam |
Półsyntetyk wystarczy. Ale podając symbol 10w40 i markę sam sobie odpowiedziałeś już na to pytanie. Lanie syntetyku jest moim zdaniem zwykłą stratą pieniędzy. Te silniki są wykonane niczym spod młota i nie osiągają z reguły obrotów rzędu 3 tys podczas normalnej jazdy.
W kwestii tanich olejów to mam mój ulubiony, który przejeżdża nie jakieś 10 tys w autach użytkowanych codziennie tylko od 15 tu do 40tu tys w zależności kiedy klient ma czas i ochotę przyjechać na serwis. I wylewa się go klarownego, nie jest całkiem czarny. To po co lać syntetyk. Inna kwestia to silniki co generują moc i kręcą się na ponad 7 tys obr. Silnik jaki co drugi dzień przekręcam ponad 6 tys. obr. dostał profilaktycznie syntetyczny olej, który stoi najlepiej w światowych rankingach. |
_________________ .:[ GARAŻ SZYMONA : Serwis Aut Amerykanskich ]:.
+48 796 51 66 51
ul. Emaliowa 15, 02-295 Warszawa
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona |
|
|
|
 |
|