Camaro 5.0 TBI - Falujace ciśnienie oleju |
Autor |
Wiadomość |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 2311 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2013-05-18, 22:34
|
|
|
carlito napisał/a: | to nie pojadę |
No ale chyba nie całkiem? Poza tym, wystarczy, że Ci zdiagnozują, jak to czujnik to możesz jeździć, przecież nic się nie stanie - ot nie będziesz miał informacji rzeczywistej o ciśnieniu oleju.. te 200km już można tak przejechać.
Poza tym załóż temat w dziale technicznym, bo po to on jest, zaraz ktoś się znajdzie co ma ten sam silnik i się raz dwa temat ogarnie. Głowa do góry |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
mike
Czerwone są szybsze

Wóz: 3gen firebird 4BlackBetty
|
Wysłany: 2013-05-19, 12:01
|
|
|
ntr napisał/a: | carlito napisał/a: | to nie pojadę |
No ale chyba nie całkiem? Poza tym, wystarczy, że Ci zdiagnozują, jak to czujnik to możesz jeździć, przecież nic się nie stanie - ot nie będziesz miał informacji rzeczywistej o ciśnieniu oleju.. te 200km już można tak przejechać.
Poza tym załóż temat w dziale technicznym, bo po to on jest, zaraz ktoś się znajdzie co ma ten sam silnik i się raz dwa temat ogarnie. Głowa do góry |
Nyos nawijał mi o Twoim problemie , jak chcesz to wpadnij do mnie podepnę Ci manometr i obczaimy co jest nie tak . Ja bym się bardzo nie martwił Ntr ma rację , problem jest albo z czujnikiem albo z takim shitem na górze, wkręconym w kolektor obok aparatu zapłonowego.
Po podpięciu manometru byłoby wiadomo czy silnik ma odpowiednie smarowanie czy nie . Pzdr |
|
|
|
 |
carlito

Wóz: Camaro RS '92
|
Wysłany: 2013-05-20, 11:43
|
|
|
ok, ntr założył mi wątek więc opiszę o co biega
kiedy silnik się rozgrzeje to ciśnienie oleju spada, coraz bardziej aż w końcu do dna (jak stoję na D na światłach) bo jak wrzucam na P to wskakuje zaraz za czerwoną kreskę
teraz zaczął się dławić krztusić i spadać obroty zaczęły (ma coś takiego że jak odpalam to pyrkocze i się dławi i chce gasnąć, żeby odpalić musze lekko gaz dać więc myślałem że to przez to - przynajmniej na początku tak było, teraz nie jeżdżę za bardzo ale jak się ostatnio przejechałem to po chwili mu oddało i pracował bardzo dobrze) nie wiem czy jedna osoba mi nie naruszyła coś przewodu podczas zaglądania pod maskę że jakieś powietrze daje.. - może tak być?
dzisiaj jadę zaprowadzę go do warsztatu żeby podpięli zegar żeby sprawdzić to ciśnienie |
|
|
|
 |
ntr

|
Wysłany: 2013-05-20, 18:20
|
|
|
carlito napisał/a: | kiedy silnik się rozgrzeje to ciśnienie oleju spada, coraz bardziej aż w końcu do dna (jak stoję na D na światłach) bo jak wrzucam na P to wskakuje zaraz za czerwoną kreskę |
To bym uznał za problem pierwszy.
Najważniejsze to jest czy smarowanie jest czy nie. Trzeba podłączyć manometr w miejsce czujnika i wszystko będzie jasne. Gdyby w ogóle nie było ciśnienia to raczej do tej pory już byś silnik zatarł, więc byłbym dobrej myśli.
Kiedy ostatnio był zmianiany olej, a co ważniejsze filtr oleju? Jeśli nie wiesz to wymiana na nowe nie zaszkodzi na pewno i warto od tego zacząć, bo to raptem z godzina, dwie roboty..
carlito napisał/a: | teraz zaczął się dławić krztusić i spadać obroty zaczęły (ma coś takiego że jak odpalam to pyrkocze i się dławi i chce gasnąć, żeby odpalić musze lekko gaz dać więc myślałem że to przez to - przynajmniej na początku tak było, teraz nie jeżdżę za bardzo ale jak się ostatnio przejechałem to po chwili mu oddało i pracował bardzo dobrze) nie wiem czy jedna osoba mi nie naruszyła coś przewodu podczas zaglądania pod maskę że jakieś powietrze daje.. - może tak być? |
To bym uznał za problem drugi - raczej nie związany z pierwszym.
Tutaj problemem jest przypuszczalnie zła dawka paliwa. Przyczyn może być kilka, od tak prozaicznych, jak to, że masz nie podpiętą jakąś rurkę od podciśnienia, dziurę w dolocie za MAF sensorem, zapchany EGR, czy lejące wtryski - jeśli SES się nie świeci, to trzeba metodycznie zacząć sprawdzać od najprostszych - podniesienie maski i sprawdzenie czy rurki są podłączone, lub czy dolot jest szczelny to koszt zerowy, warto zrobić to samemu. EGR też można przeczyścić - są instrukcje na sieci. |
|
|
|
 |
carlito

|
Wysłany: 2013-05-20, 18:52
|
|
|
ntr napisał/a: |
To bym uznał za problem pierwszy.
Najważniejsze to jest czy smarowanie jest czy nie. Trzeba podłączyć manometr w miejsce czujnika i wszystko będzie jasne. Gdyby w ogóle nie było ciśnienia to raczej do tej pory już byś silnik zatarł, więc byłbym dobrej myśli.
Kiedy ostatnio był zmianiany olej, a co ważniejsze filtr oleju? Jeśli nie wiesz to wymiana na nowe nie zaszkodzi na pewno i warto od tego zacząć, bo to raptem z godzina, dwie roboty..
|
no właśnie tak to rozumiem filtr i olej wymieniałem miesiąc temu gdzieś jak tylko kupiłem
ntr napisał/a: |
To bym uznał za problem drugi - raczej nie związany z pierwszym.
Tutaj problemem jest przypuszczalnie zła dawka paliwa. Przyczyn może być kilka, od tak prozaicznych, jak to, że masz nie podpiętą jakąś rurkę od podciśnienia, dziurę w dolocie za MAF sensorem, zapchany EGR, czy lejące wtryski - jeśli SES się nie świeci, to trzeba metodycznie zacząć sprawdzać od najprostszych - podniesienie maski i sprawdzenie czy rurki są podłączone, lub czy dolot jest szczelny to koszt zerowy, warto zrobić to samemu. EGR też można przeczyścić - są instrukcje na sieci. |
no spoko, dzięki za porady jutro mam wiedzieć po podpięciu zegara czy jest ciśnienie reszta potem. |
|
|
|
 |
Techno200
Wspierający

Wóz: Fbody
|
Wysłany: 2013-05-20, 20:18
|
|
|
Karol wiedze ze przezywasz jak ja na poczatku . Wylozoj |
|
|
|
 |
carlito

|
Wysłany: 2013-05-20, 20:23
|
|
|
nie, spoko, martwię się to chyba normalne ale nie przeżywam jakoś nadmiernie, no może trochę bardziej przez to że bardzo mi zależało na zlocie w Hrubieszowie a jak mi nie zrobią to nie będę mógł być, cały rok kurde na to czekam... |
|
|
|
 |
ntr

|
Wysłany: 2013-05-20, 23:01
|
|
|
carlito napisał/a: | nie, spoko, martwię się to chyba normalne ale nie przeżywam jakoś nadmiernie, no może trochę bardziej przez to że bardzo mi zależało na zlocie w Hrubieszowie a jak mi nie zrobią to nie będę mógł być, cały rok kurde na to czekam... |
To nie powód by sobie zlotu całego odmawiać, weźmiesz dupowóz i tyle, przecież i tak w niedzielę w Krasnymstawie musisz być. Nie no, ze Zlotu nie ma co rezygnować, a Stenn i bez Camaro Cię przecież wpuści
Tak czy owak, daj znać jak tam pomiar wyszedł i czy pod maską nie znalazłeś tych podstawowych problemów - dziurawy dolot, odpięte gdzieś podciśnienie? Trzymam kciuki |
|
|
|
 |
carlito

|
Wysłany: 2013-05-21, 16:32
|
|
|
jeśli chodzi o ciśnienie to czujnik
obroty to o ile dobrze słyszałem to zawór wolnych obrotów? kurwa nie lubięgadać przez telefon bo jestem nawpół głuchy
Panowie gdzie na szybko ten czujnik u nas kupić? |
|
|
|
 |
nyos
Wspierający
Wiek: 35 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 1209 Skąd: Wild Wild West
|
Wysłany: 2013-05-21, 16:58
|
|
|
Allegro.pl i kuirier |
|
|
|
 |
carlito

|
Wysłany: 2013-05-21, 20:48
|
|
|
"Wygląda na to, że nie mamy tego, czego szukasz."
pomożecie? nie wiem gdzie tego szukać (czujnik ma być na 3 piny) |
|
|
|
 |
nyos
Wspierający
Wiek: 35 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 1209 Skąd: Wild Wild West
|
Wysłany: 2013-05-21, 21:08
|
|
|
KB obok Bartka i na Kunickiego chyba jest sklep, po za tym najlepiej zapytaj na f-body |
|
|
|
 |
ntr

|
Wysłany: 2013-05-21, 23:16
|
|
|
Zamów na spokojnie przez RockAuto na przykład. Przecież nie ma już stresu
A ten zawór to nie o EGR chodziło? jego można przeczyścić..
Tak czy owak, fajnie, że się wyjaśniło i będziesz furą na Zlocie |
|
|
|
 |
carlito

|
Wysłany: 2013-05-21, 23:23
|
|
|
chyba silniczek krokowy co? nie wiem jutro się dowiem, no jak wszystko będzie jak powinno to na szczęście będę nie mogę się doczekać, dzisiaj powiedziałem trenerowi że nie będzie mnie na meczu bo tam jadę, będę miał przejebane ;P |
|
|
|
 |
ntr

|
Wysłany: 2013-05-22, 00:47
|
|
|
carlito napisał/a: | chyba silniczek krokowy co? |
Raczej nie, bo w TBI go nie ma..
Więc albo zawór EGR (ten od recyrkulacji spalin) , albo może IAC (ten przy przepustnicy)? Oba można po prostu przeczyścić, a ten IAC dodatkowo się reguluje, gdzieś kiedyś miałem nawet procedurkę spisaną... poszukam w wolnej chwili |
|
|
|
 |
|