Instalacja LPG do TPI |
Autor |
Wiadomość |
Vini
T/A 4ever

Wóz: Trans-AM GTA 6.6TPI T-Top
|
Wysłany: 2008-10-30, 06:31
|
|
|
nino, Kupuj 350TPI, instalacja zwykła gazowa wyrabia elegancko pod warunkiem że jest na blosie, a nie mikserze... Moja Bestia na silniku Vette czyli troszke mocniejszym pali około 13-14l gazu w trasie i ok 15-16l w mieście przy spokojnej jeździe |
|
|
|
 |
zaskar
Wóz: 98 Camaro Z28 LS1/T56
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 127 Skąd: S-ec / D-G
|
Wysłany: 2008-10-30, 07:59
|
|
|
Vini, podobno miałeś wywalić gaz |
|
 |
tomex
Wóz: T/A 5,0 V8
|
Wysłany: 2008-10-30, 08:03
|
|
|
wszyscy płaczą że gaz to zło wszyscy go wywalają a życ bez niego nie mogą gazownia jest ok |
|
|
|
 |
zaskar
|
Wysłany: 2008-10-30, 08:44
|
|
|
tomex napisał/a: | wszyscy płaczą że gaz to zło wszyscy go wywalają a życ bez niego nie mogą gazownia jest ok |
Sam mam LPG i to w tym najbardziej h*** wydaniu, na mikserze. Generalnie nie narzekam, podstawa to poprawnie załozona instalacja, ale zawsze są jakieś problemy przez to że jest LPG, małe lub duże. Jak bym teraz miał zakładac LPG to tylko sekwencja. Korci mnie na BLOSa juz od dawna ale jakoś nie mogę się przekonać. Ale pytanie moje nie miało stwierdzać, że LPG to zło (ale nie powiem że jest OK) ale to że Vini pisał, że wywala gaz a blos'a miał do jakiegoś Forda założyć |
|
|
|
 |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 2311 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-10-30, 08:45
|
|
|
Vini, jaka to instalacja "zwykła gazowa na blosie"? Znaczy się na sterowana kompem na podstawie lambdy z gazem w dolot? |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
zaskar
|
Wysłany: 2008-10-30, 09:39
|
|
|
ntr napisał/a: | Vini, jaka to instalacja "zwykła gazowa na blosie"? Znaczy się na sterowana kompem na podstawie lambdy z gazem w dolot? |
BLOS (jesli nie wiesz ) to taki gaźnik gazowy wpinany w dolot, ma on większa średnice niż konwencjonalny mikser i nie zwężą aż tak dolotu. Do tego dawkuje gaz na podstawie przepływu powietrza przez dolot, powietrze otwiera przepustnice blosa która zwiększa dawkę gazu, tak w skrócie. Nie ma żadnych silników krokowych ani nic innego. Jedynie co to emulator wtrysków jest potrzebny i emulator sondy λ. Są jeszcze BLOSy sterowane elektronicznie (z wbudowanym silniczkiem krokowym) na bierząco korygujące parametry własnie na podstawie odczytów z λ, ale jedni mówią że są do kitu bo mają długi czas reakcji a inni że są podobno lepsze, opinie są podzielone. Normalnego (w pełni mechanicznego) blosa regulujesz na analizatorze spalin. Można tez śmiało montować filtry stozkowe, ponoć nawet do turbo się nadaje.
Osobiście jak zakładac nową instalkę to tylko wtrysk., żadne BLOSY. BLOS może być ratunkiem dla takiej instalki jak ja mam, chociaż mam mieszane uczucia co do tego.
Sory za Offtopic |
|
|
|
 |
nino
:D
Wóz: Firebird V6
|
Wysłany: 2008-10-30, 10:41
|
|
|
Hmm Blosa sam juz przerabialem w BMW.. najpierw mialem zwykla instalke i strzelala w przeplywke jak John Wayne potem poszedl Blos mechaniczny.. zeby to ustawic tez musialem sie nakombinowac, troszke auto odmulilo ale za to spalanie podskoczylo a i strzaly tez sie zdarzyly i po jednym takim co rozwalilo przeplywke poprostu sie @$#%%
Odkad mam sekwencje spalanie bardzo zblizone do benzyny i nie ma mowy o wystrzalach.
Mysle ze jak kupie V8 to nawet jak bedzie zwykla instalka to na sekwencje tez przerobie dla swietego spokoju |
|
|
|
 |
zaskar
|
Wysłany: 2008-10-30, 10:51
|
|
|
Ponoć BLOS w V6 sie dobrze sprawuje, a i w V8 TBI też ktoś sobie to chwalił. |
|
 |
pyotrek
FKP Oryginal

Wóz: szkoda gadać
|
Wysłany: 2008-10-30, 11:06
|
|
|
W V8 to najlepiej sprawuje się etylina 95 i w górę. A w połączeniu z WOT dają wręcz związek idealny. |
_________________ ========================
'87 Silver Camaro RS 305 TBI - sold
'94 Green TransAm 350 LT1 - sold
......? |
|
|
|
 |
nino
:D
Wóz: Firebird V6
|
Wysłany: 2008-10-30, 11:16
|
|
|
pyotrek napisał/a: | W V8 to najlepiej sprawuje się etylina 95 i w górę. A w połączeniu z WOT dają wręcz związek idealny. |
Zgadzam sie jak najbardziej, niestety dziennie robie duzo kilometrow i raczej zostalbym bezdomnym gdybym jezdzil na benzynce only. |
|
|
|
 |
pyotrek
FKP Oryginal

Wóz: szkoda gadać
|
Wysłany: 2008-10-30, 11:45
|
|
|
Życie to sztuka kompromisów... |
_________________ ========================
'87 Silver Camaro RS 305 TBI - sold
'94 Green TransAm 350 LT1 - sold
......? |
|
|
|
 |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 2311 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-10-30, 12:05
|
|
|
Dzięki za info, nie jeżdżę autem na gaz to się nie znam W każdym razie wątek wydzieliłem.. |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
krawcu
Wóz: El Camino '77 LT1 HC
|
Wysłany: 2008-10-30, 21:59
|
|
|
TPI to woz z parametrami, jeśli silnik jeszcze cokolwiek w całości jest, miałem to na gazie kiedyś przypadkiem z 5 lat temu i gwarantuje ze TPI zdrowe na benzynie, bo takie tez miałem, jest tansze w eksploatacji niź TPI na gazie, nie mowiac juz o ciąglym pierdoleniu sie aut na gazie. Gaz nie jest zly ale w gazniku czy TBI ktore pelnia wtedy funkcje Opla Corsy czy cos takiego, albo w V6 i nawet moja Edyta ma gaz w swoim i nie narzeka prawie ale ma V6 i sekwencyjna istalacje.Po co kupowac szybkie auto i meczyc je gazem, te TPI ktore mialem i widzialem z gazem to nie dawaly rady i sie pierdolily. Ot takie moje zdanie. |
|
|
|
 |
kudlaty
|
Wysłany: 2008-10-31, 07:30
|
|
|
miałem kiedys Dodge Ram na pełnym wtrysku(inne ozn.TPI) gdzie była załozona zwykla prosta instalacja gazowa.
nie bylo róznicy pomiedzy pracą na gazie i benzynie.W obydwu przypadkach samochód "latal"
koles od gazu powiedział ,ze najlepiej załozyc sekwencje bo mniejszy problem ,spalanie mniejsze i brak strat na alternatywnym paliwie.
Stara instalacja dobrze ustawiona, zadnych strzałów-co ciekawe spalanie przy predkosci 180km/h(srednia predkosc 112km/h) wyszło 22L gazu-silnik 360cui.......po co zmieniac?
Podsumowujac
mysle ,ze to wszystko jest kwestia odpowiedniego dobrania elementow wspólpracujacych, niepotrzebna srubka zepsuje wszystko |
_________________ ja kudłaty durnowaty reperuje stare graty |
|
|
|
 |
D.druby [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-22, 21:08 Instalacja LPG do TPI
|
|
|
witam. mam problem z obrotami na LPG. po dĹuĹźszej jeĹździe obroty spadajÄ
i znow normujÄ
sie okoĹo 900 obr./min, i tak zawsze.. WymieniĹem filtry powietrza, gazu, ... i nic. ktoĹ moĹźe pomoc..? |
|
|
|
 |
|