Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Heil
Autor Wiadomość
nimmid 

Wysłany: 2011-10-02, 00:06   Heil

Witam wszystkich, nadaję ze skrajnego południa polski (Okolice Żywca). Jestem zakochany w amerykańskich samochodach, a moim celem jest zdobycie Camaro 3 gen i jak na początkującego przystało mam mnóstwo laickich pytań :)

1. Po pierwsze silnik: 5.0 czy 5.7? Innych nie rozważałem bo chyba nie warto?

2. Skrzynia manual czy automat? Wydaje mi się że rasowy muscle to automat, natomiast nigdy nie maiłem przyjemności jeździć osobiście z automatem w żadnym samochodzie.

3. Szukać w Polsce czy za granicą? W Polsce co jakiś czas pojawia się oferta sprzedaży tego modelu, pytanie czy są warte uwagi, czy lepiej rozglądać się gdzieś za granicą (Europa jak sądzę, bo przy stosunkowo niskiej cenie tego samochodu koszt sprowadzenia z USA zbytnio podniesie wartość samochodu)

4. Czy warto rejestrować samochód jako zabytek? Wiadomo że ma to jakieś wymierne korzyści jeśli samochód użytkuje się sezonowo (przeglądy, OC) natomiast jest chyba problem z naprawami, bo trzeba tylko oryginalne części - tutaj nie mam pewności, jeśli ktoś się orientuje to proszę o odpowiedź. Czy są w związku z tym jakieś inne obostrzenia dyskwalifikujące taką rejestrację?

5. Jak z dostępnością części, jakich roczników, modeli skrzyń itp. unikać żeby zminimalizować potencjalne problemy z dostępnością?

Ok, więcej nie piszę bo nie chcę Was zniechęcić do czytania :P

Kabdul 

Wysłany: 2011-10-02, 09:57   

nimmid napisał/a:

Jeśli chodzi o orginalne silniki to tak. 350 tylko ciężko orginalną w 3genie znaleźć. JAk jest zdrowa buda za mały pieniądz to warto i V6 kupić i LT/LS1 tam wsadzić.

nimmid napisał/a:
2. Skrzynia manual czy automat? Wydaje mi się że rasowy muscle to automat, natomiast nigdy nie maiłem przyjemności jeździć osobiście z automatem w żadnym samochodzie.

Blondynki czy brunetki? Twój cyrk twoje małpy, szukasz co lubisz.

nimmid napisał/a:
3. Szukać w Polsce czy za granicą? W Polsce co jakiś czas pojawia się oferta sprzedaży tego modelu, pytanie czy są warte uwagi, czy lepiej rozglądać się gdzieś za granicą (Europa jak sądzę, bo przy stosunkowo niskiej cenie tego samochodu koszt sprowadzenia z USA zbytnio podniesie wartość samochodu)

Coś tam w angli szukają ludzie dobrych sztuk. W PL za dobrą sztukę też ładnie zapłacisz.

nimmid napisał/a:
4. Czy warto rejestrować samochód jako zabytek? Wiadomo że ma to jakieś wymierne korzyści jeśli samochód użytkuje się sezonowo (przeglądy, OC) natomiast jest chyba problem z naprawami, bo trzeba tylko oryginalne części - tutaj nie mam pewności, jeśli ktoś się orientuje to proszę o odpowiedź. Czy są w związku z tym jakieś inne obostrzenia dyskwalifikujące taką rejestrację?

Zabytek fajna sprawa, bo tańsze OC i przeglądów nie ma i można mieć wszelkie hamerykańskie bajery bez gderania diagnostów. Problemy są jedynie ze sprzedażą i wyjazdem za granice, ale to kwestia papierka jednego.

nimmid napisał/a:
5. Jak z dostępnością części, jakich roczników, modeli skrzyń itp. unikać żeby zminimalizować potencjalne problemy z dostępnością?

Jak w nissanie jakimś tylko nie ciągniesz z JAponi tylko z USA, albo w polandi szukasz.

Midnite Tom 
Wspierający

Wóz: 94 Mustang GT
Wysłany: 2011-10-03, 22:20   

Powiem ci czego nie kupować :)
Nie kupuj TBI w manualu, tylko daj znać jak znajdziesz bo ja takiego szukam :mrgreen:
A na poważnie: jeśli nie zamierzasz startować w wyścigach to wsjo rawno. 350 są szybsze, tbi prostsze, tpi mocniejsze... a wszystkie są bardziej ;-)

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2011-10-04, 07:21   

nie będziesz sam w okolicy, w Świnnej mieszka Andrzej co miał czarne camaro 3gen, teraz jeździ Jeepem gdyż camaro dostało lekkiego strzała jak ode mnie wyjeżdżał i zamienił się ze mną na auta ale ostrzy już ząbki na coś starszego niż 3 gen,
a ja idę zaraz robić to TBI w manualu... :->
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

Natas 
Pączek 3 Gen LT1 :)

Wóz: Firebird 3 Gen/Buick 86
Wysłany: 2011-10-04, 10:43   

Witam kolegę z okolic mam do ciebie około 20 km i chętnie bym zaprosił na przejażdżkę ale mój 3genowy Firebird jest u Szymona i jeszcze trochę tam pobędzie ale puki co mogę zaproponować jazdę dupowozem Buick Skylark z silnikiem tylko 3.0 V6 i napędem FWD ale w automacie hehe :lol:

pozdrawiam

Midnite Tom 
Wspierający

Wysłany: 2011-10-09, 18:11   

Szymon napisał/a:
nie będziesz sam w okolicy, w Świnnej mieszka Andrzej co miał czarne camaro 3gen, teraz jeździ Jeepem gdyż camaro dostało lekkiego strzała jak ode mnie wyjeżdżał i zamienił się ze mną na auta ale ostrzy już ząbki na coś starszego niż 3 gen,

Ten czarny, z silnikiem od caprika ? Byłem u Ciebie jak go sprzedawałeś.
:)
Zakładasz do niego manual - to z tym silnikiem będzie fajnie jeździć :)

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2011-10-10, 08:14   

Midnite Tom napisał/a:
Szymon napisał/a:

Ten czarny, z silnikiem od caprika ? Byłem u Ciebie jak go sprzedawałeś.
:)
Zakładasz do niego manual - to z tym silnikiem będzie fajnie jeździć :)

żeby się komuś źle nie skojarzyło, mamy na myśli caprica, nie no tamten już dawno za granicę sprzedany, mam jeszcze jeden wóz na TBI w manualu :->
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

Witek R. 

Wóz: T/A GTA
Wysłany: 2011-10-10, 14:00   Re: Heil

nimmid napisał/a:
Witam wszystkich, nadaję ze skrajnego południa polski (Okolice Żywca). Jestem zakochany w amerykańskich samochodach, a moim celem jest zdobycie Camaro 3 gen i jak na początkującego przystało mam mnóstwo laickich pytań :)

Ok, więcej nie piszę bo nie chcę Was zniechęcić do czytania :P

Cześć. Kupiłeś coś czy nadal szukasz?

Midnite Tom 
Wspierający

Wysłany: 2011-10-18, 21:35   

Szymon napisał/a:

żeby się komuś źle nie skojarzyło, mamy na myśli caprica, nie no tamten już dawno za granicę sprzedany, mam jeszcze jeden wóz na TBI w manualu :->

No ładnie :-/ taki samochód sie zmarnował dla jakiegoś cudzoziemca...

Witek R. napisał/a:

Cześć. Kupiłeś coś czy nadal szukasz?

Właśnie... znalazłeś?

Stunt_Man 

Wóz: Gran Turismo Americano
Wysłany: 2011-10-21, 23:15   

o co chodzi z tym TBI na manualu? :-P

Midnite Tom 
Wspierający

Wysłany: 2011-10-24, 20:14   

Stunt_Man napisał/a:
o co chodzi z tym TBI na manualu? :-P

O nic, dobry jak każdy inny. Po prostu takiego sobie wymarzyłem.

Szymon napisał/a:
... mam jeszcze jeden wóz na TBI w manualu :->

Robisz komuś, czy dla siebie? :)

Stunt_Man 

Wóz: Gran Turismo Americano
Wysłany: 2011-10-24, 21:20   

Midnite Tom napisał/a:

dobry wybór :-D fajnie sie jeździ.
mnie sie udało kupić T/A z TBI i na manualu
przedtem nie wiedziałem że takie były :-P

Midnite Tom 
Wspierający

Wysłany: 2011-11-01, 20:43   

Stunt_Man napisał/a:
Midnite Tom napisał/a:

dobry wybór :-D fajnie sie jeździ.
mnie sie udało kupić T/A z TBI i na manualu
przedtem nie wiedziałem że takie były :-P

Chyba TPI nie było w manualach...
Co do pontiaków to staram się polubić ich stylistykę, a jest ich znacznie więcej na rynku od camarosów :) a jeździ się tak samo. :)

Saper 
Administrator

Wysłany: 2011-11-02, 21:45   

Midnite Tom napisał/a:
Chyba TPI nie było w manualach...
Co do pontiaków to staram się polubić ich stylistykę, a jest ich znacznie więcej na rynku od camarosów a jeździ się tak samo.

były TPI w manualu... tylko 305tki. Oczywiście można trafić 350 TPI w manualu, ale nie wychodziły tak z fabryki.

Odpowiedz do tematu