kilka pomysłów na usprawnienie ogrzewania/klimy |
Autor |
Wiadomość |
infidel [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-29, 18:01 kilka pomysłów na usprawnienie ogrzewania/klimy
|
|
|
mam nadzieję że tych kilka jakże skromnych fotek zainspiruje Was do zrobienia czegoś konstruktywnego z własnymi systemami grzewczo/chłodzącymi
nie możemy ciągle iść na łatwiznę przywracając sprawność fabrycznym rozwiązaniom, użyjmy trochę głowy, zaprzęgnijmy do pracy wyobraźnię i twórzmy
heater.jpg w zimie moze zdzialac cuda |
 |
Plik ściągnięto 7850 raz(y) 30.59 KB |
klima.jpg tania alternatywa dla fabrycznych klimatyzacji |
 |
Plik ściągnięto 7850 raz(y) 57.58 KB |
klima_pikap.jpg a tak to moze wygladac w pikapie; śliczne, nieprawdaż ? |
 |
Plik ściągnięto 7850 raz(y) 23.46 KB |
defroster.jpg a tak najłatwiej odmrozić szybę w zimie |
 |
Plik ściągnięto 7850 raz(y) 26.09 KB |
|
|
|
|
 |
Brolcio

Wóz: Firebird 92, Sable 97, Camaro 01
|
Wysłany: 2007-07-29, 18:29
|
|
|
Mam w aucie jeszcze inny patent - w silniku jest grzałka, którą można podłączyć do sieci energetycznej (niestety 110V) za pomocą gniazda w przednim zderzaku. W największe mrozy w zimie silnik jest zagrzany, a ogrzanie wnętrza zajmuje chwileczkę (rozwiązanie fabryczne - nie wiejski patent).
A kart historii - w starych ZIS-ach klima bazowała na suchym lodzie, który należało wszypać do specjalnej komory przed podróżą - układ działał niesamowicie sprawnie (oczywiście do chwili odparowania suchego lodu). |
|
|
|
 |
kojot

Wóz: Chevrolet Camaro
|
|
|
|
 |
zaskar
Wóz: 98 Camaro Z28 LS1/T56
Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 127 Skąd: S-ec / D-G
|
Wysłany: 2007-07-31, 22:57
|
|
|
Brolcio napisał/a: | Mam w aucie jeszcze inny patent - w silniku jest grzałka, którą można podłączyć do sieci energetycznej (niestety 110V) za pomocą gniazda w przednim zderzaku. W największe mrozy w zimie silnik jest zagrzany, a ogrzanie wnętrza zajmuje chwileczkę (rozwiązanie fabryczne - nie wiejski patent). |
Mówisz o swoim Firebirdzie? Bo słyszałem o czymś takim, ale w innych samochodach i to nowych.
Jak tak, to czy to było w każdym czy to jakieś specjalne wyposażenie czy jak? |
|
|
|
 |
Brolcio

Wóz: Firebird 92, Sable 97, Camaro 01
|
Wysłany: 2007-08-01, 06:25
|
|
|
Mam to w Taurusie - wyposażenie wersji Kanadyjskiej, widziałem zestawy tego typu do innych aut. |
|
|
|
 |
|