Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Trans Am '88 5.0 TPI T-Top
Autor Wiadomość
Vinetou 
Wodzuś

Wóz: Pontiac Firebird Trans Am 5.0 TPI '88
Wysłany: 2007-05-28, 15:12   Trans Am '88 5.0 TPI T-Top

Witajcie!

Postanowiłem się dopisać do tego działu co najmniej z dwóch powodów.
Jeden to taki że być może ktoś kiedyś z tego skorzysta, a drugi to dlatego że mam nadzieję że z Waszym wsparciem jakoś dotrwam do końca renowacji mojego ptaka.
Jak wygląda (lub wyglądał prawie rok temu) możecie zobaczyć tutaj:
http://fbody.pl/galeria/main.php?g2_itemId=1443

Kupiłem wóz w takim stanie, że mogłem nim bez żadnego większego wkładu jeździć aż do dzisiaj - czyli ogólnie mechanicznie jest w dość dobrym stanie (silnik, elektryka itp jest gites). Miał wtedy 88 tys mil na liczniku i jestem (wg papierów których mam komplet) trzecim właścicielem. Auto wyjechało z fabryki w 88, zostało kupione w 89, w 91 przyjechało do Polski (43 tys mil), a potem w 2006 ja go przejąłem (stał 4 lata pod chmurką w zakładzie amerykańskich fur w Łodzi).
Do tej pory nie miałem czasu ani złamanego grosza żeby poważnie przysiąść do projektu i robiłem tylko bieżące naprawy. Mam nadzieję że teraz to się zmieni. Postaram się aktualizować opis na bieżąco. :)

Co zrobiłem/kupiłem/wymieniłem do tej pory:
- MAF
- regenerowany alternator
- (nowe) kable, świece, kopółka, palec
- nowa pompa wody
- nowe klocki, tarcze
- wymienione zaciski, bębny i szczęki na używki ale w dobrym stanie
- wymieniony niedawno olej, płyn hamulcowy i chłodziwo
- wypolerowany drugi komplet felg (okazja od Brolcia) :-D
- prostowanie ground-effectów (wynik zabawy złodziei którym nie udało się ukraść zabezpieczonych kół)
- i jeszcze trochę bzdur..

Co mnie czeka bardzo szybko:
- kapitalny remont zawieszenia - mam już komplet sprężyn i amorki na tył, mam też zamówione amorki na przód, łączniki stabilizatorów (przód), tuleje i sworznie (przód),
- wymiana przewodów hamulcowych
- wymiana ygreka (była spawany, nadal dziurawy, auto potrafi tracić moc i żreć więcej wachy)
- wymiana rozrządu

W dalszej przyszłości:
- wymiana całości wydechu, w tym założenie normalnych baranków a nie tego żeliwnego badziewia
- spawanie podłogi (niedługo będę podróżował jak Fred Flinstone)
- naprawa czujnika oleju
- lakierowanie całości (obecnie jest jeszcze oryginalny, tragiczny zresztą lakier)
- wstawienie audio
- pranie tapicerki, być może wymiana dywanów
- działające sprężyny gazowe klap
- .. dalsze modyfikacje :)

UPDATE 27.07.2007
- wymienione klosze i żarówki na nówki AUTOPALA (dzięki Brolcio!)
- wywalone coś co przypominało przeciwmgielne i wstawienie dziennych WESEM (w końcu jazda bez otwartych powiek! jupi :) ) (klosze, żarówki i dzienne koszt całkowity 140 PLN)
- zregenerowana klimatyzacja, odgrzybianie - w końcu chłodno i przyjemnie bez smrodu! - 180 PLN
- części do zawiechy czekają na odbiór - łączny koszt 900 PLN (sworznie, tuleje, łączniki, amorki przód)
- sprężyny już mam - komplet WS6 kosztował 300, amorki na tył 200 kosztowały kilka miesięcy temu) - mechanik umówiony na wtorek i będę wymieniał całą zawiechę
- long tube headers 3" już jadą i będą po weekendzie :) więc w tym miesiącu może jeszcze wymienię cały wydech na 3" bez CAT :) może cut-out

UPDATE 28.07.2007
- regeneracja klimatyzacji, okazała się szczelna :-) wymienione zaworki i oczywiście szuwaks R12 czy jakoś tak (jak ktoś chce dam namiar na Pradze jeżeli ktoś szuka miejsca gdzie nabijają ten przestarzały środek)
- odgrzybianie klimy
- koszt łączny 180 PLN

UPDATE 30.07.2007
- wymienione oponki z przodu
- założony komplet wypolerowanych felg :)
- dojechały długie kolektory 3" - są pikne, a ważą tyle co nic! praktycznie nówki! św. Mikołaj w tym roku dużo wcześniej!
- auto stoi od dzisiaj w mechaniora w Józefowie (z bagażnikiem pełnym części) co lubi składać amerykańce i do max 2 dni obiecał mi wymienić dosłownie całe zawieszenie
- dwie małe poprawki blacharskie

UPDATE 31.07.2007
- przód zawiechy zrobiony (czyli wymienione amorki, sprężyny WS6, tuleje, sworznie, łączniki) - po przejażdżce próbnej - łoooo kur$# :-) banan na ryju - auto jedzie prosto, nic nie stuka, nie puka, jest przyjemnie twardo, hamuje 2 razy lepiej (i prosto), na wybojach buda stabilna jak żyroskop :)
- okazało się że jeszcze kilka rzeczy dojdzie do naprawy - dodałem do listy sierpniowej
- jutro jeszcze wymieniony będzie filtr powietrza i oczywiście zawieszenie z tyłu

UPDATE 13.08.2007
- zawiecha wymieniona i przetestowana na trasie 3 tys km z Wawy do Schwarzwaldu i z powrotem - miodzio!
- doszło wyważenie kół i ustawienie zbieżności po wymianie zawiechy :-/

plan na sierpień/wrzesień:
- wymiana kolektorów, dorobienie CAŁEGO wydechu na 3", puszka zamiast CAT, wywalenie osprzętu który się zdezaktualizuje przy nowych kolektorach i reszcie wydechu (EGR, CAT, AIR? itp)
- wymiana zdychającego rozrządu
- wymiana poduszki pod skrzynią
- naprawa czujników oleju i załatanie jednego miejsca gdzie się poci lekko silnik (jeszcze nie wiem skąd, jakieś miejsce z tyłu w górnej części silnika)
- zabezpieczenie spodu auta
- wymiana krzyżaka wału
- wymiana przewodów hamulcowych na typ w oplocie
- wspawanie blach pod nogami kierowcy i pasażera (perforacja podłogi standardowo :/ )
- a później? kto wie - pewnie lakier i audio ;-)

wish me luck!

dzida 

Wóz: '88 Firebird 5.0 TBI
Wysłany: 2007-08-13, 21:27   

Fajny projekt, ale mam jedno ale - nie wywalaj EGRa, będziesz miał z tego same problemy, a EGR działający nie ogranicza osiągów - wiem bo już to przerabiałem.

Powodzenia :-)

Rivii 
Wrummm...

Wóz: Pontiac Firebird V8 5.0
Wysłany: 2007-08-14, 11:58   

Normalnie chyba w totka wygrales Vinetou :)
gratuluje niesamowitych postepow w bardzo krotkim czasie :)
P.s. masz w planach zakup subfame connectors? jesli tak to ja tez moze jak by co to zrobimy jedna pake? Chyba ze masz projekty na nie to mozna by skalkulowac ile to bedzie kosztowac na miejscu.

Pozdro

Vinetou 
Wodzuś

Wysłany: 2007-08-14, 12:55   

SFC to najbliższy projekt (przy najbliższej wypłacie jakiejś)
albo kupię albo mi mechanior wyspawa, nie wiem na razie co wyjdzie taniej, nie rozglądałem się
chłopaki z klubu mają kilka gotowych projektów (na fotkach też) więc nie powinno być problemów żeby to pierwszy lepszy kumaty mechanior wspawał

[ Dodano: 2007-08-24, 10:59 ]
kurka za szybko się ucieszyłem z tej klimy :)
układ okazał się szczelny, ale sam kompresor już nie :/ do tego oczywiście łożyska ma do wymiany - więc kolejna sprawa do wymiany - nowy lub regenerowany kompresor klimy

Vini 
T/A 4ever

Wóz: Trans-AM GTA 6.6TPI T-Top
Wysłany: 2007-09-21, 01:16   

Vinetou, i jak tam projekt? już prawie październik, udało się osiągnąć zamierzone cele :?: :-)

Trans-AM 400 SLP
Camaro 305 Carb
Caprice 307 Carb

Vinetou 
Wodzuś

Wysłany: 2007-09-21, 01:25   

a co Ty się tak dopytujesz? kupiłbyś sobie coś najpierw zamiast głowę zawracać

Odpowiedz do tematu