Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ntr
2008-05-20, 15:45
Pare pytań na start.
Autor Wiadomość
Kabdul 

Wysłany: 2008-05-20, 14:32   Pare pytań na start.

No wiec pojeździłem w końcu na weekendzie trochę no i wynikły pewnego rodzaju niedogodności:

1) Po zrobieniu trasy po jakiś dołach itp z prawego przedniego koła zaczął dochodzić niepokojący grzechot. Na płaskim jest wypas, ale na dołach grzechocze i nie brzmi to najciekawiej.

2) Jak dałem lady się przejechać to niechcący wyrwała wielką cegłę z jakiejś wiejskiej drogi. Niby wszystko ok, trochę się wgniotło. Coś pilnego czy się zobaczy przy okazji.

3) Ktoś mi zwrócił uwagę, że mi się wentylator włącza zaraz po odpaleniu silnika i mówił, że to nie halo jest. Wszystko bangla?

4) Ostatnio spalił mi 12l/100km gazu. Jak dla mnie bomba, ale czy to przypadkiem nie jest coś nie bangla z silnikiem, bo on wcześniej coś koło 15-16 brał.

ntr 
Administrator
GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Wysłany: 2008-05-20, 15:57   

Przenoszę do publicznych technicznych, bo taka seria wypacza sens działu Zapytaj Szymona, który ma być prowadzony na zasadzie FAQu. Więc jedno pytanie na post.
W każdym razie z pewnością tu też zagląda i będzie mógł się fachowo wypowiedzieć.
Niefachowo mogę powiedzieć:

1) Jak nie grzechocze na płaskim.. to sprawdź czy jakiś kamień Ci nie wleciał ;) Może to naiwne, ale ktoś już tak kiedyś miał.. Jak nie to, to z pewnością Szymon wypisze listę podejrzanych grzechotników.

2) Co dokładnie Ci się wgniotło? Podłoga? W sumie przy każdej usterce blacharskiej ważne jest by nie jeździć z gołą blachą, bo się rudy dorwie..

3) A jak masz ustawione przełączniki nagrzewania/klimy? Jak masz włączoną klimą lub też ogrzewanie szyb (tego już nie pamiętam - mogę wprowadzać w błąd), to chodzi sprężarka i włącza się wentylator.

4) Bardzo dużo zależy od stylu jazdy. No i jak piszesz, że jeździłeś po wsiach, to również trochę inaczej spalanie będzie wyglądać niż w jeździe miejskiej/podmiejskiej..

Tymczasem ja spytam, co zanabyłeś, bo nic się nie chwalisz :!: Dawaj jakiegoś posta w dziale wozy/projekty!

Kabdul 

Wysłany: 2008-05-20, 16:33   

ntr napisał/a:
Tymczasem ja spytam, co zanabyłeś, bo nic się nie chwalisz :!: Dawaj jakiegoś posta w dziale wozy/projekty!

Toż myślałem, że to oczywiste, zanabyłem twoje stare auto, tego czerwonego fbirda, co je ostatnio kombi miał.

ntr 
Administrator

Wysłany: 2008-05-20, 16:46   

Aaaa, no to zdefiniuj bliżej ten dźwięk z przodu. Czy to szuranie, ocieranie, pukanie, stukanie. Czy to pyka raz na jakiś czas czy stale?
Miałem też założone tam mega balony, które ocierały (szczególnie z przodu) na wybojach, więc jak nie zostały one zmienione, to może to to jest przyczyną?

Nie wiem w jakim on jest stanie teraz i co było robione. Sprzedawałem go z zestawem napraczym do gaźnika, bo wymagał regeneracji. Generalnie to bym sugerował go wypieprzyć i założyć TBI z odzysku - nie było magika by zestroić dobrze LPG z tym 4gardzielowym gaźnikiem. Z TBI jest o wiele prostrzy temat, bo ma sondę lambda i mały upgrade systemu LPG da Ci naprawdę dobre wyniki spalania.

Mi palił od 13-35 zależnie jak był regulowany. Generalnie polecałbym dowiedzieć się o cenę konwersji na TBI, bo powinno się to szybko zwrócić.

W ogóle to zakładaj temat w dziale Wozy/Projekty, podyskutujemy tam dalej o Twoich planach co do bryki 8)

luki 
luki

Wóz: Firebird 3.1 SC `92
Wysłany: 2008-05-20, 16:58   

U mnie tez jest problem z wentylatorem chłodnicy.
Wcześniej było tak że włączał sie odr azu po odpaleniu silnika, teraz włącza sie od razu po przekręceniu kluczyka.

Czyżby EPC?

www.dream-car.com.pl

Kabdul 

Wysłany: 2008-05-20, 17:17   

ntr napisał/a:
Aaaa, no to zdefiniuj bliżej ten dźwięk z przodu. Czy to szuranie, ocieranie, pukanie, stukanie. Czy to pyka raz na jakiś czas czy stale?
Miałem też założone tam mega balony, które ocierały (szczególnie z przodu) na wybojach, więc jak nie zostały one zmienione, to może to to jest przyczyną?

Takie grzechotanie. Tu nie chodzi o jakieś większe nierówności, jak się przebijałem przez kocie łby to jakbym grzechotnika z przodu wiózł. Pyka na wybojach, na dużych dołach siedzi cicho, na płaskim nawet nie jęknie.

ntr napisał/a:
Mi palił od 13-35 zależnie jak był regulowany. Generalnie polecałbym dowiedzieć się o cenę konwersji na TBI, bo powinno się to szybko zwrócić.

Nie no, jak pali 12-16 i wszystko bangla jak trzeba to się nie będę robił konwersji na tbi, żeby mniej brał, bo to i niewiele da i kasa bez sensu ładowana. Jak zacznie mi powera brakować, to się zrobi konwersje na TPI albo swapa, ale to jeszcze dużo wody upłynie.

luki napisał/a:
Wcześniej było tak że włączał sie odr azu po odpaleniu silnika, teraz włącza sie od razu po przekręceniu kluczyka.

Dokładnie taki sam objaw.

luki 
luki

Wysłany: 2008-05-20, 17:48   

Jeśli ktoś miał takie objawy z wentylatorem to piszcie o co chodzi???!!!

www.dream-car.com.pl

ntr 
Administrator

Wysłany: 2008-05-20, 18:12   

Jak chcesz, ale na TBI już można trochę poszaleć. Gumę spalić ładnie i w ogóle dodatkowo ciesząc się niezłą ekonomią użytkowania. Co niestety jest kurcze ważne, szczególnie jak się nie zarabia jakoś super, a jeździć się chce..

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2008-05-20, 19:58   Re: Pare pytań na start.

Kabdul napisał/a:
No wiec pojeździłem w końcu na weekendzie trochę no i wynikły pewnego rodzaju niedogodności:

1) Po zrobieniu trasy po jakiś dołach itp z prawego przedniego koła zaczął dochodzić niepokojący grzechot. Na płaskim jest wypas, ale na dołach grzechocze i nie brzmi to najciekawiej.

może blaszka się urwała od klocka i grzechocze, test - spróbuj delikatnie trzymać go na hamulcu jak grzecholi, jak przestanie to jest to

Kabdul napisał/a:

3) Ktoś mi zwrócił uwagę, że mi się wentylator włącza zaraz po odpaleniu silnika i mówił, że to nie halo jest. Wszystko bangla?

włączy się jak będzie na jednej z trzech pozycji klimy

Kabdul napisał/a:

4) Ostatnio spalił mi 12l/100km gazu. Jak dla mnie bomba, ale czy to przypadkiem nie jest coś nie bangla z silnikiem, bo on wcześniej coś koło 15-16 brał.

musisz szybciej jeździć :mrgreen:

PS: czemu nie było Cię na spocie, będzie kręcenie wora za karę :twisted:
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

luki 
luki

Wysłany: 2008-05-23, 20:49   

Ja już rozwiazałem u siebie problem z zalączającym sie wentylatorem chlodnicy tuż po odpale silnika. Pojechałem do Szymona, który rzucił go na komputer. Okazało sie ze zesrał sie czujnik temperatury chłodziwa (ten umieszczony w okolicach przepustnicy). Silnik pracuje wtedy w trybie awaryjnym, ponieważ nie wie jaka jest temperatura, wiec załącza od razu wentylator zeby nie przegrzać silnika.

Prawdopodobnie jest to samo u ciebie. Warto od czasu do czasu pojechać na scan błędów.

www.dream-car.com.pl

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2008-05-24, 10:02   

luki napisał/a:

Prawdopodobnie jest to samo u ciebie. Warto od czasu do czasu pojechać na scan błędów.

oj, gaźnika i HEI non-ECM to mu raczej nie zeskanujemy :->
jak ma włączony suwak na pozycje klimatyzacyjne (trzy - max ac, costam i bi level) to wtedy caly czas wiatrak się kręci
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

ntr 
Administrator

Wysłany: 2008-05-25, 15:05   

Szymon napisał/a:
oj, gaźnika i HEI non-ECM to mu raczej nie zeskanujemy :->

Kolejny powód by dołączyć do Nas w XXI wieku i archaiczny wynalazek jak gaźnik wysłać do muzeum motoryzacji.. 8)

Kabdul 

Wysłany: 2008-05-25, 20:52   

Szymon napisał/a:
jak ma włączony suwak na pozycje klimatyzacyjne (trzy - max ac, costam i bi level) to wtedy caly czas wiatrak się kręci

Klime mam na off.

Tak se myśle czyby się nie zjawić w piątek w GS i wtedy już bym sam po omacku nie szukał, tylko by ktoś mądrzejszy rzucił okiem i raz dwa wszystko jasne. Znajdzie ktoś chwile?

Odpowiedz do tematu