Powitać Wszystkich ;) |
Autor |
Wiadomość |
bullterrier488
Wóz: '99 RAM 2500HD V10
Wiek: 50 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 4 Skąd: Breslau/Wawka
|
Wysłany: 2009-11-02, 18:28 Powitać Wszystkich ;)
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów, i pasjonatów motoryzacji amerykańskiej. Mam na imię Paweł i obecnie od ponad roku pomykam Dodgem Ramem 2500 Heavy Duty z 99 roku. Jest to mój pierwszy amerykaniec , ale na pewno nie ostatni Mój Ramik był nieprzypadkowy bo przymierzałem się na niego od długiego czasy a poszukiwałem ok 3 miesięcy (w USA) i dokładnie wiedziaełm czego chcę.
Ogólnie interesują mnie SUVy i trucki fullsize, a szczególnie gustuję w ciężkich pickupach (heavy duty) z lat 90-tych, i w zasadzie wszystko z okolic roku 70-siątego Nowoczesna motoryzacja amerykańska , czyli po 2000 roku już tak do mnie nie przemawia . W przyszłości chciałbym moją kolekcję powiększyć o kolejnego RAMa, oczywiście również drugiej generacji (nowe jakoś mnie nie kręcą) w wersji 3500 (na bliźniakach) z manualną skrzynią i z Cumminsem kręconym na jakieś 1600Nm. A druga fura jest jeszcze welkim znakiem zapytania. Im więcej oglądam zdjęć i grzebię po forach poświęconych klasycznym amerykanom tym więcej samochodów mi się podoba i tym większy mętlik w głowie. Ale może będzie to RoadRunner lub Charger z 71-74 l... a może jakaś Rivka... sam nie wiem. Na razie brak kasy a Ram nawet nietknięty... a plany z nim związane ogromne. |
_________________ pozdro
Paweł |
|
|
|
 |
Saper
Administrator
|
Wysłany: 2009-11-02, 21:53
|
|
|
Witaj
ten Twój V10 to ciekawy silnik: 8l i 300KM ale ponad 600 Nm to taka opcja dla tych którzy lubią zapach benzyny, a potrzebują mocy diesla
pozdro i IMHO Road Runner i Charger to znacznie ciekawsze opcję niż Riviera |
_________________ WTFWJD? |
|
|
|
 |
bullterrier488
|
Wysłany: 2009-11-03, 00:25
|
|
|
Saper napisał/a: | Witaj
ten Twój V10 to ciekawy silnik: 8l i 300KM ale ponad 600 Nm to taka opcja dla tych którzy lubią zapach benzyny, a potrzebują mocy diesla
|
Moc nie powala, ale z tak małych obrotów nie może być po prostu większa. W zasadzie przy 3500rpm już nie cięgnie a czerwona kreska zaczyna się na 4200. Zamulili go fabrycznie celowo by uzyskać maksymalną trwałość no i poza tym blok jest żeliwny a nie jak w Viperze aluminiowy. Aluminowy nie podołałby takim obciążeniom na dłuższą metę. Oczywiście, można silniczek odmulić. Trzeba mu poprawić "oddychanie", bo głównie tym go zdławiono, by zwiększyć obroty max o jakiś 1000rpm. Nie wiele trzeba tak w zasadzie by doprowadzić go do podobnych parametrów co viperowskiego .
A co do alternatywy dla diesli to raczej była to alternatywa skierowana do klientów mniej zamożnych. Cumminsy są diabelnie drogie.
Kiedy wprowadzili V10 magnum na rynek , dał on RAMowi miano najszybszego pickupa heavy duty, wygrywał też z konkurencją w climbingu, ciąganiu przyczep po górach na czas |
_________________ pozdro
Paweł |
|
|
|
 |
santa fe
Wspierający
Wóz: Chevy C1500 '96 / V8 5,7L
|
Wysłany: 2009-11-03, 16:25
|
|
|
Witaj, te starsze RAMy są faktycznie bardzo fajne, bo te nowsze z ryjami napuchnietymi jak koreańska buła, to nie bardzo, żeby nie powiedzieć że na nic. Z nowych bardzo ale to bardzo rasowo wygląda Ford Super Duty. |
|
|
|
 |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
|
Wysłany: 2009-11-03, 21:06
|
|
|
Witaj! Konkretna bryka! A użytkujesz ją zawodowo do czegoś, czy to tylko pasja? |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
bullterrier488
|
Wysłany: 2009-11-03, 22:15
|
|
|
Raczej to drugie, ale korzystam z możliwości ładunkowch , choć sporadycznie i małe obciązenia. Bardziej korzystam z możliwości offroadowych, zresztą po to między innymi był kupiony Ramik. Czeka teraz na słusznego rozmiaru trampki i większy lift zawieszenia, bo bez tego w terenie to nie jazda. |
_________________ pozdro
Paweł |
|
|
|
 |
|