Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ntr
2011-06-03, 11:50
Co to może być? Auto delikatnie ściąga w prawo.
Autor Wiadomość
Fullsize 

Wóz: Oldsmonbile Delta 88 Royale Brougham 85'
Wysłany: 2011-02-21, 15:23   Co to może być? Auto delikatnie ściąga w prawo.

Tak jak w temacie.
Auto, to b-body, czyli na ramie, więc teoretycznie odpada kwestia nierównomiernie zbitych sprężyn. Zbieżność ok, ciśnienie powietrza w oponach takie samo, felgi proste, zawieszenie też. Dodam, że jak stoi na równej powierzchni, to można zauważyć że właśnie prawy przód siedzi minimalnie niżej...Więc może jednak te sprężyny?

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2011-02-21, 21:27   Re: Co to może być? Auto delikatnie ściąga w prawo.

Fullsize napisał/a:
Tak jak w temacie.
Auto, to b-body, czyli na ramie, więc teoretycznie odpada kwestia nierównomiernie zbitych sprężyn. Zbieżność ok, ciśnienie powietrza w oponach takie samo, felgi proste, zawieszenie też. Dodam, że jak stoi na równej powierzchni, to można zauważyć że właśnie prawy przód siedzi minimalnie niżej...Więc może jednak te sprężyny?

tak, te fullsajzy są bardzo podatne na sprężyny, ponadto jest różnica w sprężynach od diesla (tfu!) 4.3, oraz 5.0/5.7, nie ma opcji mieszania nimi bo albo przód nadmiernie wstanie albo się położy, czasami ludzie robią się w bambuko bo tył jest krzywy i wymieniają tylne sprężyny i zero efektu a powodem tego jest słabsza lub złamana przednia sprężyna,
też ciekawe jak się ma kąt pochylenia koła, wystarczy że weźmiesz staniesz na naprawdę równym podłożu w jakimś garażu chociażby podziemnym i przystawisz poziomicę taką budowlaną do jednego i drugiego koła, tylko nie do opony lecz do felgi, ale do felgi trzeba przyłożyć dystanse bo wcześniej oprzesz się o oponę, dystanse np. z bieżni z łożysk albo z dwóch łożysk albo z dwóch monet (tutaj pomoc kolegi potrzebna), jeżeli jest git to będziesz mieć podobne wskazania z dwóch stron, konkretnie to pęcherzyk ma nie wyjechać poza pole oznaczone jako poziom, no może troszkę wyjechać ale nawet nie w połowie,
ja w moim złomexie tak ustawiłem kąty, że naprawdę dobrze się prowadzi i jestem w stanie pokonywać zakręty z dosyć dużą prędkością,
oczywiście wcześniej obliczając trajektorię lotu bo raz ustawionego wejścia w zakręt nie wskazane jest korygować do zewnątrz i znowu do wewnątrz bo może się to źle skończyć jak ktoś z techniką driftu nieobyty :->
może i być obyty a i tak to może nic nie dać :->
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

ntr 
Administrator
GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Wysłany: 2011-02-22, 10:43   

Szymon napisał/a:
oczywiście wcześniej obliczając trajektorię lotu bo raz ustawionego wejścia w zakręt nie wskazane jest korygować do zewnątrz i znowu do wewnątrz bo może się to źle skończyć jak ktoś z techniką driftu nieobyty :->

To prawda, to prawda, ja ostatnio w tą śnieżycę lekką w niedzielę musiałem przepalić furmankę i zrobić szybką trasę do chełma i z powrotem źle obliczając uprzednio trajektorię przelotu przez rondo ruchem okrężnym, byłem zmuszony dokonać korekty, co spowodowało, że przez ćwierć ronda przód jechał pasem wewnętrznym, a paka zewnętrznym. 8)
Oczywiście posiadanie amerykańskich gum nieznanego bliżej przeznaczenia (chyba stare całoroczniaki), mogło mieć pewien wpływ na właściwości trakcyjne pojazdu..

nyos 
Wspierający

Wysłany: 2011-02-22, 18:11   

:-P
Ostatnio zmieniony przez nyos 2014-11-11, 15:07, w całości zmieniany 1 raz  

Fullsize 

Wóz: Oldsmonbile Delta 88 Royale Brougham 85'
Wysłany: 2011-03-07, 18:35   

Przepraszam, że dopiero teraz, ale dzięki za odpowiedź :)
Czyli wymieniam sprężyny. Pytanie: regenerować (w sprawdzonej firmie), czy się nie bawić i zamówić nowe?

Z tym kątem to nie przyszło mi do głowy. Posprawdza się.

Szymon 
Wspierający
Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
Wysłany: 2011-03-21, 05:53   

Fullsize napisał/a:
Przepraszam, że dopiero teraz, ale dzięki za odpowiedź :)
Czyli wymieniam sprężyny. Pytanie: regenerować (w sprawdzonej firmie), czy się nie bawić i zamówić nowe?

Z tym kątem to nie przyszło mi do głowy. Posprawdza się.

nigdy przenigdy i absolutnie NIGDY nie regenerować, fullsajz jest MEGACZUŁY na takie rzeczy, tam gdzie normalne auto stałoby dwa milimetry wyżej czy niżej niż z fabryki i twardość byłaby deko inna to nic, tutaj nie da się jeździć po takiej operacji
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona

Odpowiedz do tematu