Przesunięty przez: Saper 2011-12-13, 18:20 |
Witam z Bielska - Firebird 91 LT1 |
Autor |
Wiadomość |
Natas
Pączek 3 Gen LT1 :)

Wóz: Firebird 3 Gen/Buick 86
Wiek: 42 Dołączył: 07 Maj 2011 Posty: 7 Skąd: Kęty/Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-09-01, 18:06 Witam z Bielska - Firebird 91 LT1
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie z Ket koło Bielska Białej jestem szczęśliwym albo i nie szczęśliwym posiadaczem 3 Genowego Fireptaka z 91 r. Autko nabyłem końcem zeszłego roku od użytkownika forum Barnaby w dosyć opłakanym stanie z silnikiem 5,7 na Gaźniku autko dało mi dość mocno popalić po kieszeni a najbardziej to brak wiedzy w temacie tych samochodów i chyba poziom psełdo fachowców i specjalistów od fuszerek i patentów ala Heńek którzy to nie za bardzo wiedzieli co i jak robi się przy takim samochodzie nie rozpisując się dalej na temat fachowości okolicznych warsztatów obecnie autko jest u Szymona i oczekuje na 2 Życie a ja z niecierpliwością czekam na koniec prac i efekt końcowy.
Pozdrawiam |
_________________ Fuck ecology V8 under the hood |
Ostatnio zmieniony przez Saper 2011-12-13, 18:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nygger

|
Wysłany: 2011-09-01, 18:23
|
|
|
Witaj! Ja też jestem z okolic BB . No ale na wóz, to jeszcze ze 2 lata poczekam . Z niecierpliwością czekam na jakieś foty |
|
|
|
 |
levy
Wóz: chevy camaro
|
Wysłany: 2011-09-05, 15:45
|
|
|
widze ze przeniosles sie z forum f-body tutaj, mam nadzieje ze teraz faktycznie bedzie zrobiony tak jak nalezy |
|
|
|
 |
Natas

|
Wysłany: 2011-09-05, 20:19
|
|
|
Też mam taką nadzieje |
|
|
|
 |
Szymon
Wspierający Szymon Dąbrowski

Wóz: el camino '77 6.0 LS2
|
Wysłany: 2011-09-27, 21:21
|
|
|
nie jest tajemnicą iż silnik 5.7 do remontu na sprzedaż to właśnie ten co w nim był, natomiast mam nadzieję iż serducho z mojego auta znajdzie się właśnie w Twoim tak więc w zimie zamierzamy konkretnie odrzeźbić ową maszynę, niebawem odwiedzimy z nim dział projecty, ewentualnie jak budżet nie pozwoli to mam i tańszą opcję standardowego silnika LT1, patrz dział 4sale
IMG_1799.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 694 raz(y) 311.14 KB |
|
_________________ .:[ GARAŻ SZYMONA : Serwis Aut Amerykanskich ]:.
+48 796 51 66 51
ul. Emaliowa 15, 02-295 Warszawa
WWW: www.GarazSzymona.com
e-mail: biuro@garazszymona.com
www.facebook.com/GarazSzymona |
|
|
|
 |
mike
Czerwone są szybsze

Wóz: 3gen firebird 4BlackBetty
|
Wysłany: 2011-09-28, 12:56
|
|
|
Czy czarne camaro na felgach Diamond Spoke pochodzi od niejakiego Marka?? |
|
|
|
 |
Natas

|
Wysłany: 2011-09-30, 10:10
|
|
|
Mam nadzieję że finanse nam pozwolą ale wszystko wyjdzie tak naprawdę za jakiś miesiąc bo nie ukrywam że z miłą chęcią spasował by mi silniczek z El Camino |
|
|
|
 |
Szymon

|
Wysłany: 2011-10-03, 20:05
|
|
|
mike napisał/a: | Czy czarne camaro na felgach Diamond Spoke pochodzi od niejakiego Marka?? |
człowiek ma faktycznie tak na imię i jest właścicielem, tylko to auto ze stolicy |
+48 796 51 66 51
|
|
|
 |
mike
Czerwone są szybsze

|
Wysłany: 2011-10-05, 19:56
|
|
|
Szymon napisał/a: | mike napisał/a: | Czy czarne camaro na felgach Diamond Spoke pochodzi od niejakiego Marka?? |
człowiek ma faktycznie tak na imię i jest właścicielem, tylko to auto ze stolicy |
Gościu mieszkał w Lublinie , ale wyprowadził się do wawy i tam pracuje jako blacharz/lakiernik, kupił auto w Kraśniku w częściach i zatrzymał się na elektryce ze dwa lata temu .
Polowałem na ten wózek ale nie wypaliło |
|
|
|
 |
Szymon

|
Wysłany: 2011-10-06, 07:52
|
|
|
mike napisał/a: | Szymon napisał/a: | mike napisał/a: | Czy czarne camaro na felgach Diamond Spoke pochodzi od niejakiego Marka?? |
Gościu mieszkał w Lublinie , ale wyprowadził się do wawy i tam pracuje jako blacharz/lakiernik, kupił auto w Kraśniku w częściach i zatrzymał się na elektryce ze dwa lata temu .
Polowałem na ten wózek ale nie wypaliło |
tak to on, właśnie odpaliliśmy mu to auto i będzie mieć za zadanie wrócić do stolicy na kołach |
+48 796 51 66 51
|
|
|
 |
mike
Czerwone są szybsze

|
Wysłany: 2011-10-12, 18:55
|
|
|
Cytat: |
tak to on, właśnie odpaliliśmy mu to auto i będzie mieć za zadanie wrócić do stolicy na kołach |
Kolejny 3gen uratowany , dobrze że nie skisł pod drzewem
za takie dobre uczynki pewnie traficie do nieba |
|
|
|
 |
Szymon

|
Wysłany: 2011-11-23, 23:52
|
|
|
levy napisał/a: | widze ze przeniosles sie z forum f-body tutaj, mam nadzieje ze teraz faktycznie bedzie zrobiony tak jak nalezy |
Zasadniczo to już jeździ od przeszło dwóch tygodni na LTku choć bez maski i z wystającymi kablami. Ale termin mamy do wiosny to i tak za bardzo zagęściłem...
Teraz sen z powiek spędzają mi te kłapciuchy lusterka niemieckie, blokuje to założenie miłych czarnych boczków do kompletu czarnego środka z fotelami z gta.
Fik mik Panie Naczelny czas chyba przekierować do działu projects.
Zakres prac obejmuje swap na silnik LT1 z 1994 wraz z klimatyzacją oraz ogólne odrzeźbienie auta z typowych polskich rzeźb w tym montaż miłego czarnego wnętrza. Stary silnik 5.7 na gaźniku został przez poprzednich motaczy zatarty. Nie umieli zamontować kolektora dolotowego i ssał ogromną ilość lewego powietrza gwiżdżąc już podczas kręcenia. Kręcili nim tyle że rozrusznik był już na finiszu, przez kręcenie w kółko bez sensu nalali do cylindrów paliwa tyle że ilość oleju z benzyną się podwoiła. Olej nie miał właściwości smarnych, cylindry się porysowały, kompresja zniknęła i po zawodach.
Jednakże opracowaliśmy plan naprawczy. Dawca organu fullsajz cadillac z 1994 wraz ze skrzynią.
Jak widać silniczek siedzi i już gada. Czas też zająć się nieco oborzastym zniszczonym środkiem. Z szarego swap na czarny.
cdn |
+48 796 51 66 51
|
|
|
 |
Stunt_Man

Wóz: Gran Turismo Americano
|
Wysłany: 2011-12-03, 15:52
|
|
|
Natas, jak autko będzie gotowe to chętnie wpadne je zobaczyć |
|
|
|
 |
Szymon

|
Wysłany: 2011-12-05, 12:42
|
|
|
W ostatnich dniach dostał lampy dzienne włączające się po odpale a gasnące po włączeniu świateł zasadniczych. Zrobiłem dyskretny włącznik tylnego przeciwmgielnego, które będzie ukryte pod zderzakiem gotowe do wyciągnięcia na potrzeby kontroli drogowej. Również dyskretny włącznik dodatkowy wiatraka pomimo tego iż włącza się przy 99 zamiast 106. Chłodnica automata, dobry wydech z czterogena, parkują wreszcie wycieraczki, chodzi central zamek, wywalone wszelkie heńkowe patenty elektryczne. Wypolerowałem conieco środkową konsolkę, zamontowaliśmy jakieś darmowe radio wcześniej naprawiając ichniejsze okablowanie. Prawe lusterko już nie jest kłapciuchem tylko takie normalne prawidłowe, na drugie czekamy bo zamówiłem z ebaya takie jak trzeba w kolorze. Plastiki progowe trzeba było nieco naprawić gdyż tradycyjnie miały pęknięcia od nieprawidłowego demontażu.
polerka elementów i samej konsolki środkowej
naprawa paru tematów elektrycznych i wymiana uszkodzonych drobiazgów wewnątrz
Fura od dawna porusza się o własnych siłach, przy okazji test nowej myjki.
Naprawione plastiki. Gdzieś posiałem foty "przed" ale je znajdę. Znalazłem:
Jakaś nieco lepsza kierownica w przygotowaniu. Kolumna była zgruchotana. Z trzech robiliśmy jedną.
Pod maską robota się skończyła. Czas na lekki testowy burnoucik!
A oto on:
http://youtu.be/CSkHnc2VyoY |
+48 796 51 66 51
|
|
|
 |
barnaby
|
Wysłany: 2012-01-17, 04:02
|
|
|
hej, witam
po bardzo długim czasie zajrzałem tu i widzę baaaardzo dużą niespodziankę.
miło jest popatrzeć, że auto trafiło w dobre ręce.
tak, nie da się ukryć, że sporo w nim było do roboty. chociaż kupując je wiedziałem o tym, to nie sądziłem że aż tak wiele. z silnikiem Szymon zaskoczyłeś mnie totalnie.
muszę tu przypomnieć w ramach usprawiedliwienia, że auto miałem bardzo krótko i powiem wam, że i tak sporo w nim zrobiłem. nie zapomnę do dziś powrotu po zakupie, jak kierownica latała w pionie i w poziomie. na miejscu się okazało, że jest przykręcona na przegubie jedną śrubą i trzyma się tylko na samym końcu....
niestety powtórzyć muszę za Natasem, że poziom umiejętności mechaników pozostawia wieeele do życzenia. i bardzo, naprawdę bardzo chciałbym mieć takiego Szymona bliżej Olsztyna.
trzymam kciuki za pełną reanimację ptaka, bo mimo wszystko uważam że jest tego wart. |
|
|
|
 |
|