Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[VIDEO] NASCAR Sprint Cup 2012 - Daytona Gatorade Duels
Autor Wiadomość
nyos 
Wspierający

Wysłany: 2012-12-16, 19:50   [VIDEO] NASCAR Sprint Cup 2012 - Daytona Gatorade Duels

Eh NASCAR:

http://www.youtube.com/watch?v=1-67KXP7EPo

cały wyścig trwa ok. 1h potem komentują już. Nie ma to jak wyścig po amerykańsku, po 7 min oglądania dowiedziałem się jak powinen zaczynaj się wyścig:

1. Modlitwa
2. Hymn
3. Przelatujące myśliwce
4. Ktoś znany kto powie zawodnikom aby włączyli silniki
5. Wyślig
6. Drugie tyle omawianie wyścigu i wywiady, analizowanie akcji itp ... :mrgreen:

carlito 

Wóz: Camaro RS '92
Wysłany: 2012-12-16, 19:56   

mi się podoba amerykańskie podejście do sportów, ta cała celebracja, oprawa, ten szum medialny

slyszers 
slyszers

Wóz: Chevrolet Monte Carlo LS 86'
Wysłany: 2012-12-27, 13:26   

Uwielbiam Nascar i właśnie czekam na Nascar 2011 the Game na PS3. Leci prosto z Miami :)

bakupno 
Wspierający
...

Wóz: Chevy Impala SS '94
Wysłany: 2013-01-06, 19:26   

Oprawa jest ciekawa... ale poziom wyścigów hmm...

slyszers 
slyszers

Wysłany: 2013-01-07, 22:30   

Nascar w pigułce - jak ktoś nie widział Top Gear jedzie do USA, żeby pokazać amerykańskie wyścigi.

http://www.topgear.com/uk...es-18-episode-2

A na serio to mówcie co chcecie ale jeżeli Nascar jest nudny to brak mi słów, żeby określić F1. To są dopiero nudy. Tutaj przynajmniej patrzy się na wyścig cały czas, a w F1 ??? Mam na myśli oglądanie na żywo.

Bardzo ładnie określił to Montoya (wypowiedz dla Richarda z Top Gear), który przecież kiedyś jeździł w F1. Sami posłuchajcie.

ntr 
Administrator
GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
Wysłany: 2013-01-08, 11:47   

W F1, trzeba trochę więcej umiejętności niż jeżdżąc po wyprofilowanym owalu... :roll:

Zrtesztą porównywanie Nascar do F1 to trochę mija się z celem. Jak już to porównujmy Indycar do F1, albo Nascar do np. DTM.

slyszers 
slyszers

Wysłany: 2013-01-08, 22:53   

Z tymi umiejętnościami to bym polemizował ale rzeczywiście nie ma co porównywać. Natomiast po przejechaniu już kilkuset kółek w Nascar 2011 the game muszę przyznać, że owal, owalowi nie równy i wbrew pozorom technika jazdy jak i dozowanie przyspieszenia i skrętu może mieć wielkie znaczenie.

...a o zaciętości wyścigów w Nascar, świadczy to, że to właśnie tutaj pobito rekord jeśli chodzi o najmniejszą różnicę pomiędzy 1 i 2 zawodnikiem w sportach motorowych - 0,002 sek. :)

ntr 
Administrator

Wysłany: 2013-01-09, 09:21   

Nie świadczy to o zaciętości, ale o mdłości tego "sportu". To nie jest jak DTM czy inne serie touringowe, gdzie jadą po płaskich nie profilowanych zakrętach siedząc sobie na zderzaku, gdzie na wąskich zakrętach się wyprzedzają.
W Nascarze wszyscy jadą gęsiego i czasem wykorzystując streaming się wyprzedzają, albo całe kolumny się wyprzedzają.. fascynujące doprawdy. Szczególnie tak jest w dzisiejszym Nascarze. :/

Jeszcze te z lat 70tych to rozumiałem, bo jeździli prawdziwymi samochodami, a dziś? Auto z rur z plastikową karoserią. Co ono ma wspólnego z autami które one imitują? :roll:
Podoba mi się styl Nascarowy aut, podoba mi się ryk silników.. gierka też fajna do pogrania, ale żeby siedzieć przed TV i się tym fascynować? Nie wiem, mnie to już nie kręci :)

F1 też już nie oglądam, jedynie czasem wyścigi aut touringowych, bo chyba najbardziej zbliżone do produkcyjnych..

nyos 
Wspierający

Wysłany: 2013-01-10, 09:34   

ntr napisał/a:
ale żeby siedzieć przed TV i się tym fascynować?

A mnie się właśnie podoba. Mi to przypomina kolarstwo szosowe, które dla wielu jest nudne, ale jak się zrozumie zasady i o co chodzi to naprawdę jest ciekawie.

ps.
Kolarstwo szosowe to wbrew pozorom sport drużynowy (przed liderem musi jechać 1,2 jego robotników i zminiejszczać opory powietrza, dzięki czemu na końcu ma więcej sił na finish), nie znam jeszcze dobrze zasad nascar ale kojarzy mi się to z podobną taktyką.

Nie wiem jak to jest jak ktoś kogoś "podetnie" w nascar, z tego co widziałem dużo takich akcji miała
Danica Patrick - nie wiem czy przez brak umiejętności czy przez to że jest kobioetą i wkurzała tym faktem innych kierowców - jakby nie patrzeć to i tak jej wina ;)

ntr 
Administrator

Wysłany: 2013-01-10, 12:01   

Dużo ciekawsze, jak dla mnie jest Australijska wersja Nascaru. A raczej właśnie połączenie Nascaru z DTM, tak złoty środek.
Zobaczcie sobie:
V8 Supercars!
Polecam 8)

slyszers 
slyszers

Wysłany: 2013-01-11, 19:03   

Właśnie - dla laika to jazda jednego za drugim po torze - nuda.

W rzeczywistości każdy tor jest inny i wymaga innej taktyki od zespołu. Jazda w streamingu - zgoda. Ale weź utrzymaj tor jazdy, zwłaszcza, że niektóre tory są tak ukształtowane, że jeden minimalny błąd i lecisz na ścianę. Dodam do tego turbulencje wywołane pojazdami obok. Nie wspomnę już o dopuszczalnej lekkiej walce między kierowcami, co dodatkowo utrudnia. Nascar to naprawdę niespodziewane zwroty akcji. Możesz być pierwszy przez 300 okrążeń. NA ostatnim wystarczy, że się źle wychylisz zza samochodu i po jabłkach bo 0,5 m za tobą jest dziesięciu, którzy mają więcej mocy na wyjściu z zakrętu.

Co do samochodów to zgoda - rury, plastik i silnik. A co wspólnego z samochodem ma bolid F1 ?

DTM - ok ale dla mnie sport zupełnie nie znany i przez to mało atrakcyjny. Poza tym od F1 różni się tylko pojazdami.

...i jest jeszcze coś - Amerykanie umieją sprzedać Nascar i w tej dziedzinie nie mają sobie równych. Modlitwa, hymn, samolot i "start your engines" robią wrażenie jak się to ogląda od A do Z.

ntr 
Administrator

Wysłany: 2013-01-12, 15:28   

DTM, czy V8 supercars zupełnie nie mają związku z F1.

Nascar mnie nie kreci, nie dla tego, że go nie rozumiem. Znam po prostu alternatywy, które są dla mnie lepsze i ciekawsze. Kiedyś też mnie fascynował, też oglądałem, ale chyba.. wyrosłem z tego? Jeśli można tak powiedzieć.
Dla mnie bardziej kierowcę określa jego technika i umiejętności, a nie precyzyjne skręcanie kierownicą w jedną stronę. Każdy sport ma swoich pasjonatów. Szachy też. We mnie jakoś po prostu większe emocje budzą takie wyścigi:

Ale nawet i takie wyścigi mnie mniej kręcą niż to:

A już najbardziej partycypowanie samu, nawet zimą - jak koledzy z Łodzi:

Lub z Moskwy..:

Swoją drogą, to dość ciekawe, że tak ciągnie fanów AmCarów do Driftu? W większości filmików z poza toru/zawodów przewijają się Amerykańskie bryki.. w sumie mnie to nie dziwi, bo co to za amerykańska fura, której od czasu do czasu nie zadymią się tylne opony :D

Dla mnie zdecydowanie bardziej pasjonujące niż ściganie się. Ale tak jak pisałem, w gierkę pograć zawsze można. 8)

Odpowiedz do tematu