[FOTO] Tak można mieszkać :) |
Autor |
Wiadomość |
ntr
Administrator GM driver :-)

Wóz: '87 El Camino
|
Wysłany: 2015-04-13, 23:25 [FOTO] Tak można mieszkać :)
|
|
|
Świetny projekt domu z przydomowym, incognito, warsztatem do serwisu swoich bryk:
Na zewnątrz całkiem niepozornie... a w środku można kręcić Gas Monkey Garage
Taka rezydencja to mi się marzy, nie powiem |
_________________ "Spalić gumę to nie grzech, ale jak grzech przyjemne!" |
|
|
|
 |
Saper
Administrator
|
Wysłany: 2015-04-14, 10:57
|
|
|
Mi też taka opcja się podoba! Ale w planach mam bardziej "rozsądną" czyli ~50m2 ...pozostaje tylko obejść plan przestrzenny nie pozwalający stawiać mi oddzielnego pomieszczania gospodarczego/garażu |
_________________ WTFWJD? |
|
|
|
 |
Techno200
Wspierający

Wóz: Fbody
|
Wysłany: 2015-04-14, 13:51
|
|
|
Saper napisał/a: | Mi też taka opcja się podoba! Ale w planach mam bardziej "rozsądną" czyli ~50m2 ...pozostaje tylko obejść plan przestrzenny nie pozwalający stawiać mi oddzielnego pomieszczania gospodarczego/garażu |
stawiasz dwa, trzy, bardzo blisko siebie, tak powiedzmy - hmm 5mm Oczywiscie to ciagle bede oddzielne budynki. |
_________________ Pontiac Trans Am WS6 7.5 1979
Jeep Cherokee XJ 4.0 1991
Chevy Camaro Z28 5.7 LS1 2001 |
|
|
|
 |
Brolcio

Wóz: Firebird 92, Sable 97, Camaro 01
|
Wysłany: 2015-04-14, 14:17
|
|
|
Wiele osób przeklina osobno wybudowany garaż ze względów podatkowych - często płacą większy podatek od nieruchomości za garaż od reszty podatku za całą działkę i dom. |
|
|
|
 |
ntr

|
Wysłany: 2015-04-14, 15:43
|
|
|
No ja bym zastąpił ten na 3 stanowiska tym większym, i ew budował dom z poddaszem użytkowym tak by się wszystko zgrało w jedną bryłę
W końcu to by było tylko na własne potrzeby nie do prowadzenia jakiejś działalności |
|
|
|
 |
Saper
Administrator
|
Wysłany: 2015-04-15, 10:37
|
|
|
Brolcio napisał/a: | Wiele osób przeklina osobno wybudowany garaż ze względów podatkowych - często płacą większy podatek od nieruchomości za garaż od reszty podatku za całą działkę i dom. |
Nie pamiętam czy nie było jakiejś różnicy Garaż a Pomieszczenie gospodarcze. Ktoś mi wspominał że przy tego typu budynkach lepiej jest go określić właśnie jako pomieszczenie gospodarcze
Żeby obejść przepis mówiący o jednej bryle budynku na działce, zastanawiałem się czy nie mogę zrobić tak: wystąpić o pozwolenie na budowę domku letniskowego ("garażu") - i tak chciałem tam zrobić część mieszkalną , a później o pozwolenie na budowę normalnego domu na tej działce |
|
|
|
 |
Maniek
Wspierający
Wóz: Ford Thunderbird 1976
|
Wysłany: 2015-04-15, 12:01
|
|
|
Saper napisał/a: |
Żeby obejść przepis mówiący o jednej bryle budynku na działce, zastanawiałem się czy nie mogę zrobić tak: wystąpić o pozwolenie na budowę domku letniskowego ("garażu") - i tak chciałem tam zrobić część mieszkalną , a później o pozwolenie na budowę normalnego domu na tej działce |
Wydaje mi się, że w planie zagospodarowania przestrzennego masz informację, że wszelkie budowle typu garaż, wiata itp. powinny być wkomponowane w bryłę budynku mieszkalnego. Jeśli tak jest to nie postawisz legalnie nawet garażu blaszanego (nie potrzeba poz. na budowę, ale zgłoszenie do starostwa czy u.m. owszem) a co dopiero domek letniskowy. Przy budowie głównego budynku mieszkalnego pewnie każą Ci go zlikwidować bo nie będzie zgodności z mpzp.
Ps. Jaka gmina? |
_________________ www.geodezja.lublin.pl - Profesjonalny sprzęt geodezyjny
 |
|
|
|
 |
Saper
Administrator
|
Wysłany: 2015-04-15, 12:21
|
|
|
Maniek napisał/a: |
Wydaje mi się, że w planie zagospodarowania przestrzennego masz informację, że wszelkie budowle typu garaż, wiata itp. powinny być wkomponowane w bryłę budynku mieszkalnego. Jeśli tak jest to nie postawisz legalnie nawet garażu blaszanego (nie potrzeba poz. na budowę, ale zgłoszenie do starostwa czy u.m. owszem) a co dopiero domek letniskowy. Przy budowie głównego budynku mieszkalnego pewnie każą Ci go zlikwidować bo nie będzie zgodności z mpzp.
Ps. Jaka gmina? |
Dzięki, jeżeli chodzi o plan to jest dokładnie tak jak piszesz. A gmina - Lublin. Czyli zostaje wygrać w lotto, kupić sąsiednią działkę i na niej postawić "dom" (garaż 90 %, część mieszkalna 10%) |
|
|
|
 |
Maniek
Wspierający
Wóz: Ford Thunderbird 1976
|
Wysłany: 2015-04-15, 12:33
|
|
|
Budynki z garażami w jednej bryle tez są fajne.
Mam masę katalogów z różnych biur, chcesz to wpadnij do mnie do firmy coś sobie pożyczysz do pooglądania.
Duży garaż zawsze możesz doprojektować do gotowego projektu budynku. To rozwiązanie jest tańsze w budowie. |
_________________ www.geodezja.lublin.pl - Profesjonalny sprzęt geodezyjny
 |
|
|
|
 |
ntr

|
Wysłany: 2015-04-15, 17:35
|
|
|
Domek letniskowy, czy altanka to budynek o max. powierzchni 25m2.
35m2 jeśli jesteś rolnikiem i masz działkę siedliskową... więc tak czy siak odpada.
Nie bardzo wiem czemu nie chcieć mieć garażu w bryle budynku - ja tylko taki chciałbym mieć. Super wygodna sprawa, moim zdaniem, nie trzeba się ubierać by skoczyć po młotek czy klucz do garażu.
Z doświadczenia wiem, że to się z czasem po prostu nudzi. |
|
|
|
 |
Saper
Administrator
|
Wysłany: 2015-04-17, 20:16
|
|
|
ntr napisał/a: | Nie bardzo wiem czemu nie chcieć mieć garażu w bryle budynku - ja tylko taki chciałbym mieć. Super wygodna sprawa, moim zdaniem, nie trzeba się ubierać by skoczyć po młotek czy klucz do garażu.
Z doświadczenia wiem, że to się z czasem po prostu nudzi. |
Plusy oddzielnego garażu:
1. Oddzielne miejsce gdzie żona nie ma wstępu
2. Do części mieszkalnej nie docierają hałasy i zapachy np. spalonej tr... gumy
Itd. |
|
|
|
 |
ntr

|
Wysłany: 2015-04-17, 21:15
|
|
|
Saper napisał/a: |
Plusy oddzielnego garażu:
1. Oddzielne miejsce gdzie żona nie ma wstępu
2. Do części mieszkalnej nie docierają hałasy i zapachy np. spalonej tr... gumy
Itd. |
Nic czego by dobra izolacja i wentylacja nie załatwiły...
ja tam na pewno będę budował w jednej bryle, ew. boks dla żony auta można dodatkową ścianką oddzielić by do reszty garażu nie potrzebowała wchodzić |
|
|
|
 |
|