Strona Główna AMERYKANY.COM
Tylko prawdziwe amerykańskie bryki, palenie gumy, bulgot V8 i cruzowanie ku zachodowi słońca!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pontiac Grand Prix 301Cid '79
Autor Wiadomość
samba 
KOMBI

Wóz: CAPRICE '89
Wysłany: 2008-07-16, 09:48   Pontiac Grand Prix 301Cid '79

Ruszył! Projekt i samochód też :-) .
Jak niektórzy już wiedzą niedawno zakupiłem tego pontiaczka, nie nic pisałem wcześniej bo nie wiedziałem czy dam rade go wskrzesić :lol: hehe żartuję. Do rzeczy tak więc zacznę od początku czyli od wyjazdu z zamiarem zakupu -niestety w czasie wizyty u poprzedniego właściciela okazało się, że w skrzyni brakuje dwóch litrów oleju tak więc nie trudno się domyśleć że jeżdżąc na takim stanie skrzynia spaliła się w krótkim czasie, co objawiło przy pierwszym ruszaniu. Mieliśmy przy okazji szereg przygód min. koleś chciał nas puścić przez całą Polskę beż ubezpieczenia twierdząc że potwierdzenie sprzed dwóch lat jest aktualne hehe. Ale th350 to dobra skrzynia a GP to świetny wóz, tak więc wytrzymał jeszcze ok 700km trasy, czasem na sznurku ;-) , czasem ze stówą na blacie ale jeszcze na miejscu zrobiliśmy nie jednego kruza po piaskach.
Po parotygodniowych oczekiwaniach na kit ze stanów w międzyczasie wyjąłem skrzynie i w końcu doszedł hehe radość była niesamowita, zaraz w wolnej chwili zacząłem rozbieranie i weryfikacje części no i w ciągu dwóch dni skrzynia wskoczyła do auta i zaraz pierwsze testy czyli od razu trasa 180km -wytrzymała tak więc będzie śmigać.
Ale na tym nie koniec ponieważ poprzedni właściciel ostrzegał, że "motorownia" z deka nie "zdanża" a dokładniej twierdził że ma delikatne ubytki oleju ale silnik niby nie dymi hmmm?? no silnik nie dymi (za bardzo) ale samochód, że tak powiem zaznacza swój teren a dokładniej są wycieki z tylnego uszczelniacza wału, tak więc trzeba będzie trochę pracy włożyć ale co się okazało poprzedni właściciel miał sporo części min. kpl. uszczelek tak więc będę mógł to zrobić. Ale tak jak już nie wspominałem jest to moja fura do jazdy codziennej tak więc padło hasło żeby zainstalować napęd z caprice kombi 307cid +skrzynia 4 speed, co kiedyś kupiliśmy na graty a w międzyczasie zrobić porządny remont silnika 301cid a później...sam się pogubiłem... znowu zamieszać ale chyba tylko silnikami.
Poza tym w aucie jest kilka rzeczy do zrobienia bo podobno wszystko było robione w kraju a byłłło tam robione duuużo tak więc odrzeźbić niektóre rzeczy trzeba będzie poświęcić trochę czasu.
Dorzucę trochę fotek ale później jak będę miał jakieś ładne.

Saper 
Administrator

Wysłany: 2008-07-17, 23:20   

Wygląda jak pimpmobil ;-)

infidel
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-20, 21:45   

Pioter, zacząłeś już afro zapuszczać? :->

Odpowiedz do tematu